Očevi koji uzimaju roditeljski dopust na kraju žele manje djece

Foto: Instagram

NOVO istraživanje provedeno u Španjolskoj pokazalo je da očevi koji uzimaju roditeljski dopust kako bi ostali kod kuće s djecom na kraju žele manju obitelj.

Naime, u ovoj je zemlji prije 12 godina uvedena opcija dva tjedna potpuno plaćenog roditeljskog dopusta za očeve. 2018. to je povećano na pet tjedana. Međutim, ekonomisti koji su proučavali tu mogućnost došli su do zaključka da je manja vjerojatnost da će muškarci koji je odaberu u budućnosti željeti imati još djece.

Autori istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Public Economics vjeruju da se očevi koji provode vrijeme kod kuće s djetetom počinju fokusirati na kvalitetu, a ne kvantitetu, vjerojatno zbog toga što je boravak kod kuće s malom djecom izazovan. 

Istraživanje je došlo do nekih pozitivnih podataka poput onoga da su očevi koji uzimaju roditeljski dopust više uključeni u živote svoje djece, ali i veća podrška svojim suprugama koje se nakon trudnoće i porođaja vraćaju na tržište rada.

"Otkrili smo da muškarci nakon korištenja roditeljskog dopusta izražavaju manju želju za još djece, vjerojatno zbog povećane svijesti o troškovima odgoja i podizanja djece", navodi se u zaključku istraživanja. 

Suprotno tome, zanimljivo je da su žene u Španjolskoj istovremeno počele pokazivati sklonosti za nešto veće obitelji, najvjerojatnije zbog veće ravnoteže moći i rada od kuće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.