Ovaj moderan trend među trudnicama može vam donijeti više štete nego koristi

Foto: Instagram

NAŠE mame nisu imale ni ultrazvuk, a mi imamo i male aparate koji mjere otkucaje srca bebe u trbuhu. Mame koji su ga nabavile uživaju u trudnoći i svako toliko, ako možda ne osjete pokrete dulje vrijeme ili iz goni znatiželja, poslušaju taj presladak zaglušujući zvuk. Bebino srce. 

Na sam spomen tih aparata jednoj doktorici u Velikoj Britaniji opasno se diže tlak.Toliko ju je to iznerviralo da je u ime Zaklade Kicks Count, na čijem je čelu, organizirala peticiju za zabranu prodaje takvih aparata u cijeloj Britaniji. Zašto? Jer je to medicinski uređaj, a ne predmet koji se koristi za zabavu. "Primalje i liječnici treniraju dugi niz godina kako bi znali protumačiti ono što čuju putem CTG-a, žene to ne znaju i zato s ovakvim aparatima sebi prilično mogu naštetiti", izjavila je Elizabeth Hutton. 

"To vam je kao kad bi čovjeku koji je upravo stradao u automobilskoj nesreći poslušali srce. Čuli  biste da još kuca pa biste ga ostavili jer je vjerojatno u redu", oštra je u svojim stavovima Elizabeth Hutton i glasno upozorava: aparati vam mogu uliti malu sigurnost, pogotovo ako ne znate čuti i neke druge stvari.

I ne štetite si samo zbog toga

Što kada ne čujete otkucaje?

Dogodi se da uređaj neko vrijeme ništa ne pokazuje, a kada se to dogodi kod kuće gdje nema sestre koja će smiriti situaciju, šok i stres koje mame pritom proživljavaju utječe na njihov rast krvnog tlaka koji je prilično opasan i može uzrokovati raniji porod. 

Što kada čujete druge otkucaje?

Što ako je bebi stalo srce, a vi se tješite jer ipak čujete neke otkucaje. Vaše možda? Ili čujete otkucaje pumpanja krvi kroz posteljicu, što se također može lako zamijeniti za slabašni zvuk otkucaja srca. Prema njenim riječima puno je slučajeva kada su mame, uvjerene da čuju srce svoje bebe, na koncu došle prekasno. 

Ili čujete otkucaje srca pa mislite da vaše zlato samo jako dugo spava. Otkucaji srca nisu jedini znak da je s bebom sve u redu.

Stoga se radije oslonite na stručno uho medicinskog osoblja i vjerujte svojim instinktima. Slušajte svoje tijelo i svoju bebu - tako su trudnoću preživjele sve generacije prije vas.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.