Normalne mučnine u trudnoći zapravo su dobar znak

Foto: 123rf

NE BI se s time vjerojatno složile žene koje su iskusile trudnoću s mučninama, no znanstvenici nas uvjeravaju da klasična trudnička mučnina ustvari uopće nije loša.

Mučnina je jedan od najgorih simptoma trudnoće. Složit će se s tim sve žene koje su je iskusile, a to je jako veliki broj žena, s obzirom da gotovo 90 posto trudnica doživi mučnine u nekom obliku i periodu.

>>>Rani simptomi trudnoće - što ćete i kada osjetiti<<<

Ona obično traje prvih nekoliko mjeseci, neke žene imaju tek blage mučnine bez povraćanja, a nekima je WC nažalost novi prijatelj za vrijeme prvog tromjesečja. Nažalost, nekima ne završava čak ni tada, i takvo mučno stanje zaista zna trajati čak i cijelu trudnoću. I naravno, iako ih zovemo jutarnjim mučninama, one znaju trajati po cijele dane.

U svakom slučaju – apsolutno najgori trudnički simptom, a znanstvenici nas tješe rezultatima svojih istraživanja koji kažu da su mučnine zapravo dobar predznak, kao jamstvo da su rizici za spontani pobačaj vrlo mali.

>>>Prvi znakovi trudnoće<<<

Istraživanje je otkrilo vezu tako što su pratili stanja 797 trudnica koje su prije te trudnoće imale spontane pobačaje s jednim ili više plodova.

Trudnice su vodile dnevnik svog stanja, od drugog do osmog tjedna trudnoće, te cijeli sljedeći mjesec, i uspoređivali ih sa sjećanjima na one ranije trudnoće, kako bi znanstvenici mogli izmjeriti rizik od mogućeg opetovanog pobačaja. Rezultati su pokazali da su upravo one trudnice koje su sad doživjele i mučnine, imale od 50 do 75 posto manji rizik od pobačaja.

>>>Simptomi u trudnoći koji će vam se svidjeti<<<

Ako ste baš jedna od onih koja na svaki miris trči u kupaonicu, a vjerujte niste same, znajte da barem nešto lijepo stoji iza tog groznog osjećaja. To i beba koja raste u vama.

I neka vam to bude motivacija da izdržite.

Naravno, kako stoji u rezultatima istraživanja, to ne znači da su žene koje nemaju takve simptome podložnije pobačajima – ne, trudnoće su jednostavno toliko individualne i mnoge žene uopće ne osjećaju nikakve, a kamoli ovakve teške simptome.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.