Naučite djecu vrijednim životnim vještinama slijedeći primjer ovog tate

Foto: Pexels

RODITELJI znaju da postoji niz životnih vještina koje njihova djeca moraju naučiti, ali razlozi jednog tate sežu još u njegovo djetinjstvo. Njegovo iskustvo pokazuje kako u svakodnevnim situacijama možemo prepoznati vrijedne lekcije za svoju djecu i kako ih iskoristiti za njihovu dobrobit na najbolji mogući način.

"Otac me naučio kako se pere rublje, ali nitko nije govorio o mentalnom zdravlju - prikrivali smo svoje probleme i bili smo uvjereni da pravi muškarci ne plaču.

A o financijama nitko ništa nije rekao. To bi moglo biti objašnjenje zašto sam uzeo kredit za automobil s kamatom od 22% kad sam imao 24 godine. Da bude još gore, oba su mi roditelja bila računovođe. Četrdesetogodišnji ja se ježim od tog sjećanja. (Da, dao sam im do znanja da sam ljut)", prisjeća se Shannon Carpenter, otac troje djece.

Učenje iz vlastitih neuspjeha i pogrešaka svojih roditelja

"Naučio sam svoju 12-godišnju kćer mijenjati akumulator u 8 sati navečer na parkiralištu trgovine mješovitom robom. To je jedna od mnogih vještina koje želim da zna u slučaju da se ikada nađe u neprilici na parkiralištu - baš kao i njezin otac u tom trenutku. Želio sam je upoznati i s automobilskim motorom, iako to za mene uglavnom izgleda kao metalni špageti", šaljivo će on.

"Znaju li vaša djeca pomoći u održavanju obiteljskog vozila? To je važna vještina koju bi trebali znati kad jednom odrastu", kaže Shannon.

Popravak automobila, financije, kuhanje i mentalno zdravlje: postoji toliko mnogo vještina koje moramo znati i naučiti svoju djecu, da se to često može činiti nedostižnim.

"Nastavio sam ove lekcije o životnim vještinama dijeliti sa svojom djecom tijekom godina - i ne dijelim poslove prema spolu. Pametna osoba mi je jednom rekla da 'posuđe ne brine o spolu', a ja se trudim dati svojim sinovima - ne samo svojoj kćeri - osnove koje će im trebati kad budu samostalne odrasle osobe."

"Nemojte se bojati ako ovo niste rano počeli raditi sa svojom djecom. Otkrio sam da su godine srednje škole savršeno vrijeme za podučavanje. Evo kako ja to radim", kaže ovaj otac.

Životne vještine počinju u kući

"Počeo sam svoju djecu podučavati kućanskim poslovima dok su bili mali jer odbijam poslati bilo koga od njih u svijet a da nisu u stanju sami sebi pružiti najosnovniju brigu.

Počeli smo s malim stvarima, poput razbijanja jaja ili punjenja perilice rublja. Djeca su se na kraju uspjela umiriti radeći ove poslove, steći kompetenciju i steći samopouzdanje.

Ako dođe do odbijanja ili nedostatka entuzijazma, ne brinite o tome. Ključni su dosljednost i strpljenje. Držite se toga."

Trebali biste pomoći svom djetetu da se upozna s kuhinjom

"Godinama nakon ovog eksperimenta moj 13-godišnji sin u bio je u stanju skuhati jednostavan obrok i zadužen je za kuhanje nedjeljom navečer. To znači planiranje, kupovinu i pripremu obroka. 

Moja 15-godišnja kći ima svoju večer u subotu s istim obavezama. Sa mnom također radi puno oko održavanja automobila. Svatko je odgovoran za svoje rublje", kaže Shannon.

Autonomija i kompetencija

Jessica Lahey, autorica knjige The Gift of Failure, zalaže se za to da svoju djecu učimo autonomiji kako bi bila motiviranija i kako bi naučila biti kompetentna.

To činimo tako da im damo jasna očekivanja, a zatim se udaljimo nakon što smo ih naučili. Ovo omogućuje našoj djeci da savladaju zadatke, a Lahey napominje da tako uče rješavati probleme i nositi se s neuspjehom.

"Da, imali smo neke veličanstvene katastrofe u ovoj kući - svi se sjećamo velike katastrofe s kolačima od limuna iz 2018. i prodornih zvukova iz detektora dima. Takvi trenuci su bili prilika u kojima smo se okupili kao obitelj u smišljanju rješenja i nošenju s posljedicama", sigurno će Shannon.

Važnost financija

"Novac za mnoge može biti tabu-tema, što može pokazati i moje iskustvo s visokim kamatama na zajam za automobil. Ovu vještinu mi je puno teže naučiti jer mi to nije tako ugodno. No, važno je zagrebati ispod površine financijske pismenosti i pobrinuti se da je naša djeca nauče", objašnjava Shannon.

Izvršna direktorica JumpStart Coalitiona Laura Levine rekla je da ima trajniji utjecaj kada roditelj i dijete uče zajedno. Koalicija JumpStart zagovara financijsku pismenost u školama od vrtića do kraja srednje škole.

"Vježbajte korištenjem aplikacije ili studentske debitne kartice. Poučavajte u manjem opsegu, unutar sigurnih granica, ali s posljedicama njihovih postupaka", rekla je. 

"To znači da svojoj djeci ne dajem džeparac. Ima poslova koje moraju obaviti jer se to očekuje od njih. Ali u kući ima plaćenih poslova kao što je čišćenje garaže i maminog auta nakon što je imala naporan tjedan na poslu.

To je novac koji slobodno mogu potrošiti kako žele. Smatram da su štedljiviji kada su odgovorni za svoj novac. Također možemo izgraditi navike štednje koje im pomažu da nastave tu praksu kad jednom odrastu", kaže Laura.

Podučavanje upravljanja mentalnim zdravljem

Konačno, kao što je slučaj s temom novca, mnogim roditeljima je teško govoriti o mentalnom zdravlju dok ono ne dosegne kritičnu razinu. Naučiti upravljati svojim mentalnim zdravljem životna je vještina koju ne bismo smjeli zanemariti.

To na neki način utječe na svako drugo područje života, uključujući čišćenje, higijenu i odgovorno upravljanje novcem. Od sumnje i tjeskobe do ozbiljnijih problema, potrebno ih je što prije naučiti vještinama suočavanja.

Kako da počnemo otvarati ove teme? Postoji jednostavan odgovor, ali je teško u praksi. 

"Svoju djecu učimo o mentalnom zdravlju tako što smo iskreni prema njima i pokazujemo im svoje borbe. Priznajemo im da smo ponekad tjeskobni, depresivni ili sumnjamo u svoje sposobnosti.

Opet, počinjemo s malim koracima, na način koji oni mogu razumjeti. Ali pokazujemo im da ne samo da je u redu biti ranjiv nego i da nisu sami", zaključuje Laura, a piše CNN.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.