Na koje zdravstvene probleme može ukazivati hrkanje kod djeteta?

 Foto: 123RF

BEBE i djeca koja hrču imaju veću vjerojatnost da razviju probleme u ponašanju u dobi od 7 godina, pokazala su istraživanja.  
 
A neki od tih problema su hiperaktivnost i nepažnja, anksioznost i depresija, problemi ponašanja, te agresivnosti i problemi u odnosu s vršnjacima.
 
U studiji provedenoj u Velikoj Britaniji sudjelovalo je više od 11 000 djece, a istraživači su pratili njihov razvoj od šestog mjeseca do šeste godine njihova života. 
 
Roditelji su ispitivani o dječjem hrkanju, disanju na usta i apneji – neuobičajeno dugim pauzama u disanju tijekom spavanja – i to kroz različita razdoblja djetetovog života. Svi ovi simptomi povezani su s problemima u disanju tokom sna.
 
Rezultati istraživanja pokazali su da su oni koji su imali najnaglašenije poremećaje disanja u snu imali gotovo dva puta veću vjerojatnost da će imati problema u ponašanju u dobi od sedam godina, u usporedbi s djecom koja nisu imala takve probleme tijekom spavanja.
 
"Roditelji bi trebali obratiti pažnju na disanje djece dok spavaju i obavijestiti pedijatra ako primijete bilo što neobično", kaže autorica studije, Karen Bonuck, profesorica obiteljske i socijalne medicine na medicinskom fakultetu Albert Einstein u New Yorku.
 
Hrkanje kod djece predškolskog uzrasta najčešće je uzrokovano uvećanim krajnicima, naročito trećim. Krajnici ometaju normalno disanje i uzrokuju hrkanje, pišu Bebe i mame.
 
Drugi uzrok hrkanja je alergija sluznice nosa, koja se sve više susreće kod djece. Tegobe tada mogu biti izražene u vrijeme proljeća i ranog ljeta.
 
Ono što posebno brine i roditelje i liječnike je odraz ovih pojava na dječje zdravlje, posebno ako traju više godina. Djeca koja hrču često imaju i poremećaje ponašanja tijekom dana i dekoncentrirana su. Takva djeca češće mokre u snu, a sklona su i sisanju palca.
 
Zato, ako i vaše dijete hrče, najbolje je da ga odvedete na pregled kod doktora. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.