Mrlje od voća, mlijeka ili stolice na dječjoj odjeći? Evo kako ih ukloniti

Foto: 123RF

MOŽDA se čini kao lak zadatak, ali ukloniti mrlje s dječje odjeće ponekad može biti pravi izazov. Osim što je svu, kako dječju tako i odjeću za odrasle, preporučljivo oprati prije prvog nošenja, postoji još nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju.

No, uklanjanje pojedinih mrva zahtijeva puno više od dobro odabranog deterdženta. S tom spoznajom se, prije ili kasnije, suoči većina roditelja.

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

Mrlje od mlijeka

Nemojte dopustiti da se mrlja osuši nego je odmah namočite u hladnoj vodi u koju ste stavili malo deterdženta. Ako takvo tretiranje ne urodi plodom, zaprljanu odjeću namočite u vodu u koju ste dodali sodu bikarbonu i ocat. Nakon toga je operite kao i inače.

Isti savjeti vrijede i za uklanjanje mrlja od stolice.

Mrlje od urina

Mrlje od urina tvrdokornije su od drugih, zbog čega njihovo uklanjanje zahtijeva malo više truda. Za početak, mrlju tretirajte alkoholnim octom. Nakon toga je operite na uobičajen način.

Ako se mrlja od urina nalazi na madracu, nakon tretiranja alkoholnim octom, mrlju pospite sodom bikarbonom. Ona će upiti ostatke vlage i mirisa. Nakon desetak minuta madrac usisajte i ostavite da se osuši.

Mrlje od voća i povrća

Mrlju nikako ne perite u toploj vodi. Umjesto toga, isperite je u hladnoj vodi. Također, možete je tretirati kombinacijom alkoholnog octa i vode, ili alkoholnog octa pomiješanog s limunom u omjeru pola - pola.

Mrlje od trave

Po mrlji polijte glicerin i ostavite da djeluje 10 do 15 minuta. Također, mrlju možete iščetkati uz pomoć četkice i paste za zube te je potom oprati na uobičajen način.

Mrlje od čokolade

Prije uobičajenog pranja, ali i prije nego se mrlja osuši, tretirajte je sapunom ili deterdžentom za pranje posuđa.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.