Manda je silno željela biti mama. Potrošila je tisuće kuna pa s 50 dobila blizanke

MANDA EPTON nikad nije gubila nadu da će postati mama. Ova Australka je potrošila više od 350 tisuća kuna na nekoliko rundi IVF-a (in vitro oplodnje) prije nego što je u kolovozu 2018. konačno dočekala svoje blizanke. 

"S 54 sam mudrija i ne bavim se tehnologijom kao većina mlađih roditelja ovih dana", kaže Manda koja svaku sekundu posvećuje svojim djevojčicama, a ne mobitelu.

"Provodim puno vremena igrajući se s njima i u parku", dodala je. 

Ipak, to što je odlučila kasnije postati mama odrazilo se na njenu trudnoću.

"U prvim mjesecima mi je bilo dosta loše. Neprestano sam povraćala, ali obje moje djevojčice rođene su savršenog zdravlja", priča. 

Manda je imala 39 godina kad je počela liječiti neplodnost. Izlazila je s muškarcima u nadi da će upoznati onog pravog s kojim će zasnovati obitelj. 

"Na kraju mi je ponestalo vremena pa sam odlučila potražiti donatora sperme i darivateljicu jajnih stanica te se podvrgnuti postupku medicinski potpomognute oplodnje. Sav novac i ušteđevinu sam trošila u klinikama za neplodnost. Jedna klinika me uputila psihoterapeutu koji mi je rekao da se moram pomiriti s činjenicom da nikad neću imati djecu", ističe. 

Manda je prošla dva IVF-tretmana, a treći je otkazan zbog hiperstimulacije jajnika, što je pretjerani odgovor na hormone. Dva puta je zatrudnjela, ali oba puta je imala spontani pobačaj u osmom tjednu trudnoće. Nakon toga je prošla 13 tretmana plodnosti uz pomoć lijekova i treći put pobacila. 

"Dio mene u nekim trenucima je htio odustati, ali zaista sam željela svoju djecu. Čak sam razmišljala o posvojenju, ali lista čekanja bila je sedam godina, a neudane žene nalazile su se na dnu popisa", govori Manda, koja je 2017. otputovala u Cape Town na postupak prijenosa embrija dvostrukih donora. To je rezultiralo uspješnom blizanačkom trudnoćom. 

"Bila sam u šoku. Odlučila sam se na dva embrija kako bi barem jedan prijenos uspio. Bila sam zabrinuta da ću ponovo pobaciti", kaže. 

Manda je modna dizajnerica, posjeduje vlastitu tvrtku i sama odgaja svoje blizanke.

"Sretna sam jer mogu provoditi puno vremena s njima. One su najbolja odluka koju sam ikad donijela", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.