Mama objavila selfie i objasnila zašto 3 mjeseca rodiljnog dopusta nisu dovoljna

HRVATSKA je zemlja u kojoj majka ima pravo na rodiljni dopust u trajanju do navršenih šest mjeseci života djeteta, a nakon toga i na dodatnih šest mjeseci, koje može prenijeti i na oca djeteta. U mnogim zemljama ta povlastica traje puno kraće. Primjerice, u SAD-u žene koje rade u tvrtkama s 50 i više zaposlenih, imaju pravo na 12 tjedana porodiljnog dopusta. Međutim, to ne znači da im se taj period mora i platiti pa se mnoge vraćaju raditi i prije jer inače ne mogu podmiriti troškove života. 

Rachel Larsen, direktorica u jednoj kompaniji u Salt Lake Cityju, upozorila je da je to nepravedno. Objavila je staru fotografiju, na kojoj uplakana sjedi u automobilu. To je bio njezin prvi radni dan nakon porodiljnog.

"Ova je fotografija nastala mog prvog dana povratka na posao nakon što sam rodila drugu kćer. Nisam bila spremna. Moja kći nije bila spremna. Nije spavala i bila je nervozna. Ustala sam pet puta noć prije da je nahranim. Bila sam iscrpljena", napisala je Rachel.

"Kao primarni izvor prihoda za našu obitelj, bila sam primorana smiriti se, nasmijati i vratiti na posao", nastavila je svoju objavu. 

Svjesna je i da je zbog 12 tjedana plaćenog rodiljnog dopusta svrstana među ekstremno privilegirane u SAD-u.

"Imala sam posao koji sam voljela, u nevjerojatnoj firmi, sa super šefovima. Imala sam vrtić koji sam si mogla priuštiti s odličnim odgojiteljima kojima sam vjerovala. Ali… Nisam bila spremna", dodala je. 

Novoizabrana potpredsjednica Kamala Harris predložila je nacrt zakona kojim bi se svakom novom roditelju osiguralo šest mjeseci plaćenog dopusta, ali to je i dalje puno manje u odnosu na neke zemlje. U Mađarskoj je rodiljni dopust moguć u trajanju do 72 tjedna, u Švedskoj 480 dana, na Islandu 12 mjeseci, a u Norveškoj 49 tjedana.

"Moramo napraviti više za roditelje i obitelji. Meni su trebale četiri godine da objavim ovu fotografiju. Drago mi je da sam konačno progovorila", zaključila je Rachel i skupila 2300 lajkova na LinkedInu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.