Mama mami: Pišem ti ovo ako si nedavno dobila još jednu bebu

Foto: 123rf

DANAS nas je raznježilo još jedno pismo, pismo koje je mama Amber Kuiper objavila na portalu ScarryMommy, u kojem se obraća mamama koje su nedavno dobile još jednu bebu. Uz malo dijete koje već imaju. 

"Danas nekako razmišljam o vama. Dobile ste nove bebu. Razmišljam o tome kako se vaša ljubav množi dok držite svoju malu bebu u rukama. Mislim i na vaše već stasalo dijete koje se također trudi zavoljeti svog brata ili seku. Zamišljam ih kako žele i oni primiti taj naramak čuda. Mislim na vas kako vam se roje misli o tome kako sada imate duplo više posla oko svoje djece. Naravno, vidim vas kako tek postajete svjesne svoje novonastale situacije i vidim nas, sve nas kako vas gledamo s poštovanjem znajući da imate strpljenja za sve. 

Umorne ste, znam. 

Zapravo, premorene. 

Ali znam da ćete u sebi uvijek pronaći dovoljno energije da volite i da učinite sve što treba za svoja blaga. 

Vaša ljubav i briga zapravo su nekako čudne, nerealne. Vi volite i dok mijenjate ukakane pelene. Volite maksimalno između mijenjanja pelena, volite maksimalno i dok se pomalo gubite između bebe i djeteta koje je tu negdje oko vas. Vidim vas kako sa sjetom gledate robicu koju ste nedavno oblačili svom prvom djetetu, a sada je već red i na drugo dijete. Gledate sa sjetom oboje i niste ni svjesne kada je to vaše starije dijete prestalo biti beba. 

Vidim vas kako vam ne smetaju ni ruke prljave od bebine bljucke, kako se ne grozite ako vas je bebica zapiškila, ne grozite se ni ukakane guze onog potrčka koji nije stigao do tute. Vidim vas kako perete ruke i potom grlite svoja dva mala čuda. 

Vidim vas kako odlutate u mislima, ali kratkog je to vijeka jer je beba gladna, a vaše veliko vrišti iz petnih žila zbog igračke koja se na kratko izgubila iz vida. 

>>>Nisam se nikada vidjela kao majka četvero djece<<<

Vidim vas kako se bez imalo problema zajedno s bebom u naručju lovite u koštac s izgubljenom igračkom i uz riječi utjehe vraćate mir na lice svoje starije "bebe". Ali vraćate mir i na svoje lice, uživajući nakratko u trenutku, znajući da ste učinile sve što je trenutno potrebno vašim malcima. Vidim vas kako nesvjesno ipak shvaćate da sve ovo postaje jedna nova stvarnost za vas. Jedna nova - normalnost. 

Vidim vas kako trenutci mira ne traju dugo jer dijete kao dijete ne miruje nikada i ne pita možeš li mama molim te doći. Ono vrišti, ono vas treba i vidim vas, točno vas vidim kako se namještate da krenete u pomoć s bebom u naramku. Vidim vas kako se sve više privikavate na "obroke u hodu", kako sve manje mislite o onim nekadašnjim mirnim trenucima hranjenja. Vidim vas kako se privikavate i na činjenicu da vremena za svoje hranjenje imate sve manje. Da su vaši obroci postali sve samo ne pravi, pošteni obroci. vidim vas kako kavu pijete iz iste šalice cijeli dan, kako grickate kada vas uhvati najveća glad, ali vidim vas i kako zapravo malo marite za sve to. 

Otkako ste postale mama, a s drugim (trećim...) djetetom, postale ste to još i više, toliko ste se zapravo silno promijenile. Ne u duši, ne po karakteru, ali vaši novi prioriteti učinili su vaš stari život skroz novim. Stvari oko kojih ste se prije brinule, stvari koje ste voljele, užitci u kojima ste uživali - sve je to sada nekako drugačije. Ali ne protiv vaše volje. 

Naravno, prilagodba na novu bebu ponekad jest šokantna, ali je više lijepa nego ne - naravno. Vidim vas kako se tek privikavate, ali ne vidim da se baš ekstra žalite. Ma koliko god užitaka da ste se odrekli zbog svoje djece, koliko god vam često teško bilo brinuti o svima, pa i sebi, ne vidim da žalite. Idete naprijed uzdignute glave, ne skrivajući ni umorne kapke ni prljavu kosu. Jednostavno - vidim vas - sada ste mama, a mama može baš sve. 

>>>Porodiljni - vrijeme kada je mami najljepše, ali i najteže<<<

Vidim i vašu neodlučnost, a konačno i hrabrost da se po prvi put, same sa svojom djecom, zaputite u šoping. To što vam treba 12 ruku da sve to izvedete i to što u torbu doslovno morate spakirati sve osim valjda kuhinjskog sudopera, neće vas spriječiti da odete, obavite vaš prvi veliki izlet i s takvim poletom nastavite živjet svoj, sada već prilično, naporan život. 

Vidim vas kako se znojite u trgovini, što od hormona, što od djeteta koje malo izvolijeva i bebe koje se meškolji. Znojite se jer vas je strah onoga što biste mogli doživjeti, ali malo po malo situacija ne izmiče kontroli, u vašim je rukama. 

>>>Usponi i padovi u danu jedne mame<<<

Vidim vas i kako malo odmarate stojećki, uživajući u činjenici da vas koju sekundu baš nitko ništa nije tražio i vidim vas kako ste poželje nagraditi se kavom za van. Nagraditi se. Puno će još vremena proći dok vaša nagrada neće biti nešto veliko i značajno. Puno će još vremena proći kada ćete se moći nagraditi i jednim običnim boravkom sa samom sobom, ali - bez brige. Doći će to. Doći će ti trenuci, nakon mnogih prvih malih i velikih trenutaka vaše djece, nakon što se već dobrano naviknete da niste same, da nemate vremena za stare gušte, da ste stalno umorne, da se osjećate kao razvučena žvaka između dvije najdraže bebe. Ali vidim vas i da povremeno pomislite na sebe. Male su to nagrade, ali jedna kava za van, jedan odmor na pragu kuće, jedna kratka meditacija na blagajni trgovine, jedan pogled na mobitel dok sjedate na klupu u parku. Jedno ukradeno dugo tuširanje, jedno pravljenje da spavate dok tata preuzima brigu. To su sada vaše male, velike nagrade. Nagrade koje ste i više nego zaslužile, samo što je vremena nažalost malo da bi se nagradile još i više. Jer to zaslužujete! Itekako! 

Zato vam pišem, samo da vam kažem da vas razumijem. Da ste u isto kaosu kao i sve druge mame na svijetu. Ne zaboravite to! Čak i onda kada vam dođe da si čupate kosu od muke, podsjećam vas da je sve to samo zato što volite tako jako!"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.