Maketa željeznice definitivno je nešto što klinci ovog Adventa moraju posjetiti

Foto: Index

VEĆ smo pisali i predstavljali jedan relativno nov turistički adut grada Zagreba - najveću maketu željeznice istočne Europe - Backo Mini Express koji je postavljen u Gundulićevoj 4 i doista je jedan sve popularnijih turistički aduta grada. Ekipa Backo Expressa, na čelu s gospodinom Backom koji ne samo da je idejni začetnik već je i onaj koji se s velikom strašću bavi maketarstvom te je najzaslužniji za ovu zabavnu, interaktivnu maketu.  

"Nakon pet godina marljivog ručnog rada nastala je ova maketa. kompozicije vlaka i tračnica jedine su kupljene gotove, a sve ostalo djelo je marljivih ruku - elektronika, planine, stabla, figurice, drveni dijelovi.", stoji u promotivnoj brošuri u kojoj je i niz informacija važnih za predstavljanje makete.  

Cijela kompozicija smještena je trenutno u jednoj, a uskoro i u dvije prostorije. Trenutno maketa ima 100 kompozicija vlakova, 1.000 metara pruge, 2.500 detalja iz stvarnog života, 3 petlje, 300 prometnica, maketa ima efekte za dan ili noć. zvučne efekte, a periodično će posjetitelji moći razgledati maketu na umjetnoj kiši, bez bojazni da će vas zamočiti.  

Ali sve to nije ni približno sve jer je maketa kao projekt postala sastavni dio Adventa u Zagrebu pa je oplemenjena dvama važnim zimskim turističkim točkama grada - Sljemenskom skijaškom stazom - sa skijašima i žičarama u pokretu po čemu je to definitivno jedinstvena maketa u cijeloj Europi - te s klizalištem na Zrinjevcu na kojem se klizači također aktivno kližu.  

Novina je i da će se željeznica spuštati u podrumski prostor gdje će uskoro osvanuti tematski dio ove priče i to vezan uz Zagreb, zagrebačku željeznicu i ostale atraktivne motive Zagreba gdje će postojati i mogućnost da posjetitelji sami voze vlakove.  

U svakom slučaju, niti slika niti video ne mogu prenijeti kompletnu atmosferu ove turističke atrakcije koja će u ovom adventskom obliku trajati sve do konca Adventa, s Djedovima Božićnjacima koji će rado uskočiti u pomoć i pojasniti sve što posjetitelji požele doznati. Maketa se može obići svaki dan od 10 do 22 sata, osim na Božić i samu Novu Godinu.  

Svečano predstavljanje uveličao je i gradonačelnik Milan Bandić te direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld koji su tom prigodom pohvalili ovaj inače privatan projekt te istaknuli nadu da će ova godina Backo Expressu donijeti barem 10.000 posjetitelja. Lani ih je bilo 7.000 - što građana što turista.  

Ovom prigodom pozivamo klince i roditelje da u svojoj zagrebačkoj adventskoj avanturi nipošto ne zaobiđu ovu jedinstvenu atrakciju.  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.