Majke koje rode velike bebe vjerojatnije će razviti dijabetes, pokazuje studija

Foto: Shutterstock

MAJKE koje rode bebe veće od prosjeka imaju veću vjerojatnost da kasnije u životu razviju dijabetes, pokazalo je novo istraživanje. Prethodne studije istaknule su da gestacijski dijabetes žene izlaže većem riziku od razvoja dijabetesa tipa 2, no sada su istraživači otkrili da su i buduće mame koje nemaju gestacijski dijabetes, a rode veću bebu, izložene većem riziku od razvoja dijabetesa 10 do 14 godina nakon porođaja.

Istraživači su koristili podatke iz opservacijske studije koja je analizirala toleranciju glukoze u velikoj i raznolikoj skupini budućih majki u trećem tromjesečju trudnoće.

Među 4025 žena koje nisu imale gestacijski dijabetes, 13 posto je rodilo bebu veću od prosjeka, osam posto rodilo je bebu manju od prosjeka, a 79 posto rodilo je dijete prosječne veličine.

Brojke su otkrile da je 10 do 14 godina nakon porođaja 20 posto žena dobilo dijagnozu preddijabetesa ili dijabetesa te da je učestalost tog stanja bila veća među onima koje su rodile veću bebu (24.8 posto). Među majkama djece manje porođajne težine, njih 15.4 posto razvilo je preddijabetes ili dijabetes, dok je među majkama beba prosječne veličine dijagnoza postavljena 19.7 posto žena.

"U praksi, kada vidimo velike bebe, a majka nema gestacijski dijabetes, ne govorimo o zdravstvenim posljedicama za majku kasnije u životu. No ovo istraživanje pokazalo je da o tome treba voditi računa", izjavio je glavni autor studije, doktor Kartik Venkatesh.

Rezultati su objavljeni u časopisu American Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.