Mađarska nudi 30 tisuća eura parovima koji se odluče imati troje djece

Foto: Instagram

MAĐARSKA vlada od ovog mjesecu vjenčanim parovima nudi zajam od 10 milijuna forinti (oko 30.590 eura), a koji neće morati vratiti ako na svijet donesu troje djece. Mogu ga potrošiti na što god žele i beskamatni je.

Naime, kao i mnoge druge države članice Europske unije, Mađarska pati od manjka radne snage, a radno sposobno stanovništvo napušta zemlju u potrazi za većim plaćama.

Premijer Viktor Orban želi potaknuti rast stanovništva demografskom obnovom, a ne masovnim imigracijama.

"1.382.000 ljudi je ispunilo upitnik i izrazilo želju da Mađarska ostane zemlja Mađara i bude prijatelj obitelji", poručili su iz mađarskog Ureda za međunarodnu komunikaciju za Euronews.

Dok je prosječna stopa fertiliteta u Europskoj uniji 1,59, u Mađarskoj ona iznosi 1,48, objavio je Eurostat.

Zajam koji Mađarska nudi dio je Akcijskog plana zaštite obitelji Viktora Orbana. Program se sastoji od sedam točaka i planira se 4,8 posto BDP-a izdvojiti za potpore obiteljima i poticanje rađanja.

Ostale točke programa uključuju potpore kupnjama kućanskih potrepština, subvencije za automobile za veće obitelji i doživotno oslobađanje plaćanja poreza na dohodak žena koje su odgojile najmanje četvero djece.

Parovi koji žele zajam moraju ispuniti nekoliko uvjeta: moraju biti u braku, jednom od njih to mora biti prvi brak, supruga mora imati između 18 i 40 godina te jedan od njih mora 180 dana plaćati socijalne doprinose Mađarskoj.

Ako par ili ne rodi dijete u pet godina ili se razvede, sve ono što su posudili moraju vratiti za četiri mjeseca (120 dana). Oslobođeni su vraćanja zajma jedino ako prilože medicinsko pojašnjenje o preprekama zbog kojih nisu mogli roditi dijete.

Od pokretanja ovog programa, od 1. do 15. srpnja 2400 obitelji podnijelo je zahtjev za kredit, a 14 tisuća obitelji je iskazalo interes za neki drugi element Akcijskog plana.

"Prvi tjedni od uvođenja programa su ispunili očekivanja", poručili su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.