Liječnica otkriva trebaju li se trudnice doista odreći kave

Foto: 123RF

KAD žene ostanu trudne, dobivaju puno savjeta o tome što bi trebale prestati konzumirati. Savjetuje se da prestanu piti alkohol, jesti sirovu ribu ili mekane sireve. No, ono što mnogima najteže pada je prestanak ispijanja kave. Ipak, dobra vijest je da stručnjaci kažu da je to mit.

“Postoji limit, ali ne trebate prestati piti kavu”, otkrila je liječnica Adeeti Gupta.

Dr. Gupta tvrdi kako je jedna i pol šalica kave dnevno dozvoljena i kod tolikog unosa nisu zabilježene nikakve anomalije kod djece po rođenju ili kasnije u njihovom razvoju.

“Američko sveučilište opstetrike i ginekologije preporučuje unos do 200 miligrama kave dnevno, to se pokazalo sigurnom količinom”, dodaje Gupta.

Drugim riječima, trebate li smanjiti unos kave u trudnoći, ovisi o tome koliko je ispijate. Ako dnevno popijete šalicu kave, možete nastaviti istim tempom, no ako pijete dvije, tri ili više, svakako je potrebno piti je manje. 

“Postepeno smanjujte količinu dok ne dođete do jedne šalice. To će prevenirati glavobolje i bolove povezane s naglim prestankom unosa kofeina u organizam”, savjetuje Gupta.

Uz to, liječnica kaže kako je pametno poslije kave popiti šalicu vode.

“Kava dovodi do dehidracije organizma, smanjuje krvni pritisak i može vas učiniti smušenima zbog promjena koje se događaju u krvožilnom sustavu”, objašnjava dr. Gupta i dodaje kako kavu u trudnoći ne biste trebali piti praznog želuca.

“U trudnoći su česte žgaravice, a kava ih može potaknuti ako niste ništa pojeli prije nego je popijete.”

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.