Koja kontracepcija je najbolja?

Foto: 123rf

POD planiranjem obitelji najčešće se podrazumijeva neki od oblika kontracepcije, no vrlo rijetko se govori o planiranju obitelji kod parova koji već imaju djece i više ne žele da im se „zalomi“ trudnoća.

Ključ za planiranje obitelj je vrlo jednostavan, dobro planiranje. Mnogo je razloga zbog koji parovi ne žele imati više djece. Nekim ženama liječnici savjetuju da više ne bi trebale zatrudnjeti zbog više uzastopnih poroda carskim rezom ili zbog komplikacija u trudnoći. Naravno, mnogo je parova koji su oduvijek planirali određen broj djece i više ne žele.

Većina žena nakon donošenja odluke da ne žele više zatrudnjeti susreću sa se strahom od trudnoće i panikom. Liječnici savjetuju različite metode kontrole rađanja u različitim fazama reproduktivnog ciklusa svake žene. Iako se većina žena odlučuje za kontracepciju u obliku pilula, stručnjaci to smatraju idealni kontraceptivom za parove koji tek započinju planiranje obitelji. Kod starijih parova s djecom preporučuju se trajniji oblici kontracepcije.

Trajni oblici kontracepcije koji se ne uzimaju svakodnevno i nemaju hormonskog utjecaja na organizam zanimljive su većini žena koje ne planiraju imati više djece. Drugim riječima, žene žele izbjeći svakodnevno zabrinjavanje jesu li uzele pilule pilulu ili ne. Pod trajnim oblicima podrazumijevaju se oblici kontracepcije koji mogu trajati nekoliko godina ili su potpuno trajni.

Koji su trajniji oblici kontracepcije?

Subdermalni implantati

Ovi implantati umeću se ispod kože nadlaktice, a sastoje se od vrlo malene cjevčice koje otpuštaju hormone i traje tri do pet godina nakon umetanja.

Spirala s postepenim otpuštanjem

Spirala se umeće u šupljinu maternice i osigurava vam zaštitu od trudnoće sljedećih 5 godina.

Koji su trajni oblici kontracepcije?

Sterilizacija žene

Izvodi se prekidanjem jajovoda kako bi se spriječio dolazak spermija do jajne stanice. Za ovaj zahvat potrebna je opća anestezija i oporavak može trajati od nekoliko dana do 2 tjedna.

Sterilizacija muškarca

Sterilizacija muškarca, poznatija kao vazektomija obavlja se u ambulanti i vrlo je jednostavan zahvat. Presijecanjem sjemenovoda sprječava se da spermiji budu izlučeni s ejakulatom. Iako se toga svi muškarci plaše, sterilizacija ne umanjuje seksualnu moć.

Prije nego se odlučite za trajne oblike kontracepcije, budite sigurni da ne želite više djece. Iako sami postupci presijecanja jajovoda i sjemenovoda u pravilu jesu reverzibilni, u većini slučajeva je to vrlo teško ili nemoguće izvesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.