Kako pripremiti prvo dijete za dolazak prinove u obitelj?

DOK se Meghan Markle i princ Harry pripremaju za drugo dijete, njihov sin Archie Harrison Mountbatten-Windsor mora naučiti da će postati stariji brat.

Slavni par otkrio je da će tijekom ljetnih mjeseci postati roditelji djevojčice pa svog sina već neko vrijeme pripremaju na suživot sa sestricom.

Evo tri savjeta stručnjaka ako se i vi nalazite u sličnoj situaciji.

Neka prvo dijete bude uključeno

Novorođenče je uvijek središte maminog i tatinog svijeta. Zbog toga je važno prvorođeno dijete uključiti u cijeli postupak pripreme za dolazak nove bebe u obitelj, pogotovo ako je ono trenutno u fazi toddlera (između 1. i 3. godine).

"Budite obzirni prema djetetu, uključite ga u pripremu za drugo dijete. Ako se osjete zanemareno ili isključeno, mogu početi pokazivati znakove regresije, primjerice mokriti u krevet, sisati palac, tražiti dudu varalicu ili bočicu te čak nazadovati po pitanju govora. To rade kako bi privukli pažnju roditelja", kaže dr. Delene Musielak, voditeljica emisije Dr. Mom za Fox News.

Smislite kako ćete spavati

Osim što ćete novom djetetu dati do znanja da će dobiti brata ili sestru, možda ćete morati promijeniti njegov raspored spavanja kako biste smjestili bebu. To može značiti da ćete prvorođenca preseliti u novi krevet ili sobu. 

Ako je preseljenje nužno, postoji ispravan način da to učinite, ističe profesionalna dadilja Jade Rashawn.

"Dijete mora biti dovoljno odraslo za taj korak i pokazivati znakove spremnosti. Ako dijete selite iz kinderbeta u krevet, mora samostalno stajati ili se penjati. Jedan krevetić za bebu je zbog prostora bolji od dva i dolazak prinove je sjajan način da pomognete svom starijem djetetu u toj prekretnici", pojašnjava Rashawn.

Educirajte svoje dijete o biologiji

Trudnoća i porođaj znače i fizičke promjene na tijelu koje možda nisu iznenađenje za odrasle, ali jesu za malo dijete. Nije potreban tečaj, ali dr. Laurie Hollman vjeruje da bi roditelji trebali starijem djetetu dati do znanja da se tijela mijenjaju u trudnoći.

"Ovisno o djetetovoj dobi i jezičnom razvoju, očekivano je da će dijete biti znatiželjno po pitanju nove bebe, ali i o promjenama koje vidi na vašem tijelu. Pojasnite djetetu da to nije nešto čega se treba bojati, da je to prirodno i uobičajeno", savjetuje dr. Hollman.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.