Kad je vrtić modna pista

Foto: Pinterest/internet

DONOSIMO fotke nekoliko modnih hitova nekih od najpoznatijih dječjih brendova pa da vidite kako u njima izgledaju vrtićki klinci i klinceze!

Da su djeca postala ogroman mamac modne industrije vidimo svugdje gdje susrećemo djecu. Razne Zare, Nextovi, H&M-ovi, Benettoni, Idexei, Cartersi, stOliveri i OshKoshi, preslatke košuljice, odjelca, trapke za past u nesvijest, majčice s fenomenalnim printevima, baloneri, hit frajerske jakne s preludim kapama i šalovima, haljinice za sva godišnja doba! Djeca obučena u dizajn 2015/2016. godine jednostavno su - neodoljiva.



Obzirom da je riječ o robici koju mnogi roditelji kupuju i na čestim akcijama pa cjenovno prolaze gotovo jednako ili neznatno skuplje od onih koji kupuju odjeću bez imena. I onda se dešava to da klinci i klinceze u vrtić dolaze kao da idu na modnu pistu. Doista su preslatki!

No, pitamo li tete jesu li i njima famozne sve te haljinice, tajice, košuljice i traperice potrebne uglas će reći - ne!

O toj smo temi porazgovarali s nekoliko teta različitih vrtićkih generacija i sve one poprilično negoduju zbog činjenica da današnji roditelji toliko ušminkavaju tu djecu da im je ponekad jednostavno žao iznijeti tempere jer će se djeca blago rečeno usvinjiti.



"Jasno nam je da roditelji žele da njihova djeca budu lijepa i slatka. Jasno nam je i to da je današnji izbor robice za djecu toliko bogat da oni koji kupuju novu odjeću odabiru onu kvalitetniju i ljepšu, no dragi roditelji, apeliramo - vrtić je mjesto gdje se djeca igraju, gdje ih učimo samostalnosti da sama jedu, piju, vrše nuždu, peru zube,  gdje ne skačemo na svaku njihovu mrljicu i gdje jedna teta istovremeno brine o više od 15 djece. O igranju vani da i ne govorimo. Što da mi onda kažemo mami koja na sav glas svoju kćer pokudi da je opet zaprljala novu skupu košulju, a pritom uopće ne gleda u nju već u nas", pojadale su se tete koje stoga doista apeliraju na roditelje da vrtić nije modna pista već mjesto za igru pa bi tome trebala biti prilagođena i njihova odjeća.



No mrlje i zalivena odjeća tek su jedan razlog zbog kojeg roditelji ne bi svoju djecu trebali slati u vrtić u novoj i neprilagođenoj odjeći.

Učimo ih da se sami oblače

Tete već od jaslica počinju djecu učiti samostalnom odijevanju i obuvanju i zato opet apeliraju na prikladnu odjeću. Kako da si curica od dvije i pol godine sama obuče uske tajice koje i mame jedva navlače na njih.  I haljinice koje se kopčaju odozada i iako vrlo slatke, one im samo smetaju. "Radi haljinica ih ne možemo same pustiti na wc jer uvijek postoji mogućnost da će ih zapiškiti. Dečki se pak redovno zapiške kada nam stignu kao mali fakini u trapkama. Djeca u toj dobi, a jako često i oni stariji, čak i predškolci, trpe toliko dugo dok gotovo ne eksplodiraju.  Oni se igraju, nemaju vremena  i kada im konačno sine da će se upiškiti trče na wc pa dok se otpetljaju iz onih gumbića i ciferšlusa već je gotovo! Pa teta presvlači, skidaj to mokro, odi u ormarić po suhu odjeću i u to vrijeme curice se bez nadzora već potuku oko narukvice!", ispričala je jedna teta.
 
Tako je i s košuljicama jer naime, za spavanje se treba presvući,  pa nakon spavanja opet obući, a zamislite kako je djeci koja u vrtiću ne spavaju u pidžamama već majicama (košuljama i vestama) u kojima su došli!


Starke i narukvice

"Osim što ih učimo da se samostalno oblače (sastavni dio razvoja, poticanja samostalnosti, motorike i svega drugog što tete pokušavaju usaditi u djecu) ona se prije odlaska van i nakon dolaska sami obuvaju odnosno izuvaju. Zato i tu apeliramo na roditelje - dajte djeci vremena, nemojte užurbano grabiti cipelice i sami ih obuvati jer oni to znaju i sami. Da, vaše trogodišnje dijete obuva se i izuva samo (ponekad naravno moramo priskočiti u pomoć) pa nemojte da svaki dan radimo Sizifov posao. Moja mama mene obuva! Da, drago dijete, ali ti sada nisi sam, mame nema, gledaj drugu djecu, i ti to možeš! " tako ih bodrimo da nauče sami. Iako, moramo priznati, sva sreća došli su hladniji dani i sve one silne starke s vezanjem ostavljene su  u ormaru.



A kakve veze imaju starke s narukvicama? Uh, to je još nešto na što apeliramo. "Drage mame, mi jako dobro znamo da vaše kćerke žele biti lijepe kao i vi, ili princeza iz bajke, ali molimo vas, ne dozvoljavajte svojim klincezama u vrtić nositi sve one silne narukvice s perlicama, školjkica, sitnim šljokicama. Nemojte im čak ni u kosu stavljati one sitne špangice i ukosnice jer cure to redovno negdje zagube, počupaju se radi narukvice pa stotine sitnih perlica  poleti zrakom i raspe se po cijelom podu. I tko onda čisti nered? Tete - naravno. Moramo pokupiti sve do jedne da ih netko ne bi stavio u usta, poskliznuo se i slomio nešto, i dok mi skupljamo, metemo i čistimo nama iza leđa već nastane neka nova frka."

Zato dragi roditelji, ukoliko želite iz vrtića izaći ušminkani, ponesite robicu sa sobom, a djeca nek dotad u vrtiću bezbrižno borave stilizirani starijom i udobnijom robicom.


  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.