Jeste li već napravili otiske njihovih tabančića? To je tako lako!

Foto: 123rf 

NEMA tog roditelja koji neće razvući onaj silno umilni osmjeh kada vidi te slatke bublaste tabančiće i male šakice svog djeteta. A znate li kako oni brzo rastu? Kako se ti tabančići brzinom munje izvuku i niste se ni okrenuli, a oni već izlaze iz svih okvira koje ste pripremili ne bi li u njih zatočili tu slatku uspomenu. 
 
Zato dragi roditelji, dosta je izmotavanja da to još niste učinili jer ne znate kako, odnosno još uvijek niste nabavili industrijsku smjesu s kojom ćete to napraviti. Pa to je tako lako i što je najvažnije sve sastojke sigurno imate u svojoj kući! Sodu bikarbonu? Gustin? Brašno? Sol? Tekući puder? Ma to sigurno imate, a kada konačno napravite prvi korak - odljev, otisak, sliku, onda će vam već biti lakše nabaviti još neke dodatne stvari čisto da uredite otisak do kraja. U konačnici, otisak mora biti dugotrajna uspomena zar ne? 
 
Otisak kao slika na papiru 
 
Najjednostavnija varijanta očuvanja uspomene na izgled njihovih tabančića i rukica jest bojani trag na papiru. Međutim, ukoliko se odlučite za ovakvu kućnu radinost morate biti svjesni da će se boja u prvih nekoliko primjeraka sigurno razmrljati jer će se dijete micati, neće možda htjeti surađivati (ovisno o njihovoj dobi) pa postoji nekoliko savjeta. 
 
Pokušajte izbjeći neperive boje jer će njihovih tragova vjerojatno biti posvuda, no ako vam se baš ne kupuju one netoksične boje, slobodno se poslužite šminkom (ruž ili još bolje tekući puder koji se kasnije lako skine vlažnom maramicom). 
 
Ukoliko je riječ o novorođenčetu onda svakako pričekajte da čvrsto zaspe jer će inače trag mini tabančića i malih sitnih rukica prilikom mrdanja izgledati kao otisci nečega drugoga (nosa, guze ;)). 
 
Ukoliko je vaša beba već stasala onda će biti malo lakše ako otiske radite kroz igru. Pripremite dosta papira (ne mora nužno biti bijel) i postavite ih po podu tako da dijete može gaziti i ostavljati puno otisaka dlanova i tabana - a vi potom odaberite onaj najljepši kojeg ćete sačuvati. 
 
Utisnuti tabani 
 
Da bi sačuvali trodimenzionalni otisak tabana i dlana nije vam potrebna industrija. 
 
Evo jedan provjereni recept: 
 
1 šalica soda bikarbone
pola šalice gustina
3/4 šalice vode
 
Sve sastojke stavite u lonac i polagano zagrijavajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Smjesa će se brzo početi zgušnjavati u jednu veliku grudu. Potom ju odmah izvadite iz lonca na radnu površinu, prekrijte ju krpom da se malo prohladi (ne treba duže od dvije-tri minute) i onda dobro zamijesite i premijesite kako bi razbili sve grudice. 
 
Dobit ćete sjajno bijelu smjesu koja je vrlo podatna za rad jer ne puca niti se lijepi, a kako bi što bolje pripremili podlogu za utiskivanje,razvaljajte smjesu kao tijesto, da bude ravno i iste debljine. Potom lijepo odrežite rubove na oblik koji želite dobiti, napravite i rupicu gdje će ići špagica ili čavlić te uzmite otiske. Dok uzimate otiske neka smjesa već bude na papiru za pečenje i na limu (tvrdom i ravnom) kako biste otiske odmah nakon uzimanja mogli prebaciti u pećnicu na sušenje. 

 
Smjesu sušite u pećnici zagrijanoj na 100 stupnjeva, a sušite oko sat-dva, ovisno o veliči predloška. Na pola sušenja otiske preokrenite na drugu stranu kako bi se cijela smjesa ravnomjerno osušila. 
 
Kada su otisci gotovi, lijepi, bijeli i sjajni, na poleđinu ili ispod otiska napišite ime, dob, datum, što god želite te se naknadno možete pozabaviti i bojanjem. Možete otiske naravno ostaviti i čisto bijele, a možete ih i obojiti tako da sam otisak bude u drugoj boji od pozadine. Za to će najbolje poslužiti akrilne boje, a ukoliko želite još bolje sačuvati ovaj preslatki umjetnički rad sve skupa možete prelakirati prozirnim lakom. 
 
Ispupčeni odljev od gipsa 
 
Želite li pak dobiti ispupčeni otisak tabana i ručica sve što vam treba je dobar plastelin, tijesto ili kinetički pijesak te kupovni gips. 
 
Veliku grudu domaćeg plastelina i kinetičkog pijeska lako je napraviti te kada ste izradili dobru ravnu podlogu na kakvoj želite imati ispupčene otiske, stavite dijete da ih utisne te sve skupa dobro osušite kako biste u taj otisak mogli izliti malo kupovnog gipsa. Svako pakiranje gipsa dolazi sa uputama za korištenje tako da neće biti nikakav problem ako se prvi put u životu bacite u kiparske vode. 
 
Gipsani odljev na kraju također možete bojati i lakirati. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.