Je li stvarno idealno imati dvoje djece s razmakom od tri godine?

Foto: 123rf

KOD planiranja obitelji teško da će situaciji doista biti izvedena prema planu, no kada bi to bilo moguće, biste li povjerovali da je idealno imati dvoje djece u razmaku od tri godine? Pa iako znanost nikada do kraja nije dokazala da je baš ta teza najbolja iz logičnog razloga - svi imamo svoje zamišljene ideale i mogućnosti, no ove dvije brojke - 2 djece i 3 godine razlike zaista se nekako smatraju najbliže idealnom. 

A tako razmišlja i poznata "The Princeton Mom" odnosno Susan Patton čiji je blog vrlo tražena "roba" na području majčinstva, a koja kaže ovako: 

"Po meni je dvoje djece stvarno idealno. Ako ćemo gledati u paru - obitelj ima dvoje roditelja, pa je dvoje djece zapravo jako dobar broj i zapravo - svaka bi obitelj trebali imati dvoje djece. 

Zamislite takvu četveročlanu obitelj koja putuje i druži se vani zajedno. Dvoje roditelja, dvoje djece - svako dijete uz jednog roditelja i svaki roditelj kvalitetno posvećen "svom" djetetu. 

Tako nijedno dijete neće morati čekati u redu da mu se objasni, da nešto kaže, pita - jer će imati barem jednog roditelja uvijek na raspolaganju. 

"I to je jako važno baš djeci, pa da vam samo malo dočaram jednu situaciju iz davnih 70-ih godina", napisala je - kada je bilo normalno imati više djece, ali je rijetko tko odgajao troje djece iste dobi, istodobno. Srela sam jednog poznanika koji je imao trojke, što je tada bila tolika rijetkost da isprva nisam ni vjerovala njegovoj izjavi, ali tek nakon što sam procesuirala tu informaciju zapanjila sam se i pitala ga kako im uspijeva biti tu za sve troje? 

>>>Neočekivani rezultati istraživanja: Koliko djece uzrokuje najviše stresa kod roditelja?<<<

I baš je to čini se glavni problem jer se njen poznanik požalio da što se tiče djece ništa nije toliko teško, a posebno ne nemoguće, ali im je oboma užasno teško što je jedno dijete redovno malo zakinuto. Nije to dugo vremena, ali znate djecu, njima je pola minute čekanja na svoj red djeluje kao vječnost.zato je odgajanje troje djece iste (ili relativno slične) dobi pravi izazov za dvoje roditelja. 

Dakle, zaključak - dvoje djece na dvoje roditelja idealan je omjer, ali što je s razlikom u godinama. 

Zašto je ta trojka toliko čarobna? 

E pa i na to je pitanje ova mama jednostavno odgovorila. Težite li idealu, i za vas roditelje i za djecu samu onda neka to stvarno bude razlika od tri godine jer će svako dijete do tada već poprilično izgraditi svoj identitet i neće u prevelikoj mjeri biti ljubomorno na mlađeg člana. To znači da djecu u dobi od 2 i pol godine više neće toliko trebati toliko pažnje ni mame ni tate pa će ležerno pustiti svoje roditelje da se sada malo više bave bebom, a malo manje paze na njih. Jer djeca u toj dobi već polako počinju pokazivati svoju samostalnost, počinju se sve više igrati sami, a što ne bi radili u tolikoj mjeri da su mama i tata sto posto posvećeni samo njima. 

Zato im mlađi brat ili sestra skroz dobro dođu baš u toj dobi jer kako beba raste tako starije dijete u njima sve manje vidi konkurenciju, a sve više društvo. 

A ima tu i niz praktičnih razloga za roditelje. Primjerice - dijete od tri godine više ne treba kolica pa se mame i tate ne trebaju bojati dodatnih ulaganja u opremu novorođenčeta. Ne trebaju uglavnom više ni pelene što je divna olakotna okolnost jer osim što troše duplo, imaju i duplo više posla oko mijenjanja pelena. 

I naravno, sve je ovo samo priča jer koliko djece imali i kakva god razlika među njima bila - za svakoga od vas to je očito jedina idealna opcija. I neka su oni samo zdravi!  

 

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.