Je li sigurno dijete odgajati kao vegana ili vegetarijanca?

Foto: Pexels

INFLUENCERICA Natasja Rose iz Ujedinjenog Kraljevstva nedavno je na TikToku objavila da svoju sedmomjesečnu kćer Oak planira odgajati kao vegana. Više od 200 korisnika komentiralo je njen video. Mnogi su je podržali, ali nisu svi bili oduševljeni.

"Zovite socijalnu službu", napisao je jedan korisnik.

"Ako dijete razvije zdravstvene probleme zbog toga, kriva si za zlostavljanje djeteta", poručio je drugi.

Video je u međuvremenu uklonjen, a Rose je u jednom intervjuu pojasnila svoju odluku riječima: "Znam da je to nešto što bih željela da su učinili moji roditelji. Voljela bih da nikad nisam pojela niti jednu životinju jer ih jako volim. Svojoj kćeri želim dati tu priliku."

Trend uključuje sve mlađe ljude

Kako se sve više odraslih okreće vegetarijanskoj i veganskoj prehrani, tako raste i broj djece i mladih koji slijede ovaj trend. Pedijatrica Jen Trachtenberg za The Washington Post potvrdila je da se sve više obitelji zanima i raspituje o zdravstvenim dobrobitima vegetarijanske i veganske prehrane.

Utvrđeno je da prehrana bazirana na hrani biljnog podrijetla smanjuje učestalost srčanih bolesti, kao i nekih vrsta raka. Osim toga, 2009. godine Američka udruga dijetetičara zaključila je da je dobro planirana vegetarijanska ili veganska prehrana sigurna za ljude u svim fazama života, uključujući trudnice i dojilje, kao i djecu i bebe, uz napomenu da je treba obogatiti dodacima prehrani koji mogu osigurati korisne količine važnih hranjivih tvari.

No, mala studija provedena u Varšavi 2021. ukazala je na neke nedostatke veganske prehrane. Studija, koja je promatrala 187 zdrave djece u dobi od 5 do 10 godina, otkrila je da su oni na veganskoj prehrani imali niže razine tjelesne masti i nezdravog oblika kolesterola, kao i manje nutritivnih nedostataka. Ali ta su djeca također bila, u prosjeku, oko 3.04 centimetra niža od vršnjaka koji jedu sve, imala su nedostatak nekih vitamina i oko 5 posto niži sadržaj minerala u kostima.

"Naši podaci sugeriraju da bi ograničenje hrane životinjskog podrijetla moglo spriječiti djecu u postizanju optimalne visine ili mineralnog statusa kostiju i dovesti do određenih nutritivnih nedostataka", napisali su istraživači u zaključku.

"Studije u Ujedinjenom Kraljevstvu, Tajvanu i Njemačkoj pokazuju da djeca vegetarijanci, uključujući i vegane, rastu brzinom koja se ne razlikuje značajno od djece koja nisu vegetarijanci", komentirala je Reed Mangels, koja promiče i educira o vegetarijanskoj prehrani.

Djeca imaju različite potrebe za hranom

Ipak, stručnjaci kažu da je važno da roditelji prepoznaju da djeca imaju drugačije potrebe za hranom od odraslih.

"Mala djeca trebaju, po kilogramu tjelesne težine, više mikronutrijenata u usporedbi s odraslima. Potrebna im je prehrana bogata hranjivim tvarima", upozorila je Liisa Korkalo, predavačica na Odjelu za hranu i prehranu na Sveučilištu u Helsinkiju. 

Mangels je iznijela podatak da djeca vegetarijanci i vegani ponekad imaju niže razine vitamina B12 (koji održava zdravu krv i živčane stanice osobe), kalcija (koji gradi i održava jake kosti), vitamina D (koji pomaže tijelu apsorbirati kalcij), željeza (koji stvara hemoglobin i mioglobin) i cinka (koji podržava imunološki sustav i potreban je tijelu za stvaranje proteina i DNK).

Međutim, nijedan od ovih nutrijenata nije jedinstven samo za meso ili životinjske proizvode. Vitamin B12 može se pronaći u jajima, mliječnim proizvodima i proizvodima obogaćenima vitaminom B12, kao što su sojino mlijeko ili prehrambeni kvasac. U grahu se može pronaći kalcij i željezo. Vitamin D se može naći u jajima i hrani obogaćenoj vitaminom D (uključujući žitarice, sok od naranče i sojino mlijeko). Cink se nalazi u tofuu, mahunarkama i orašastim plodovima.

Trachtenberg smatra da prava vegetarijanska i veganska prehrana može zadovoljiti sve djetetove potrebe, ali pod jednim uvjetom: "Treba biti dobro promišljena i nadzirana od strane pedijatra ili registriranog dijetetičara."

Dokaz tomu je slučaj iz SAD-a, koji je šokirao javnost. Veganka Sheila O’Leary osuđena je na doživotni zatvor zbog izgladnjivanja sina Ezre, što je dovelo do njegove smrti. 38-godišnjakinja je slijedila strogu vegansku dijetu pa je čitava obitelj jela samo sirovo voće i povrće. Sheila je 18-mjesečnog sina hranila i svojim mlijekom, a u rujnu 2019., kada je umro, imao je 8 kilograma i bio je veličine sedmomjesečne bebe, stoji u policijskom izvješću.

Pedijatrica Lauren Crosby kaže da najmanje 5 posto njezinih mladih pacijenata, posebno tinejdžera, slijedi vegetarijansku ili vegansku prehranu.

"Neka djeca misle da žele biti vegani ili vegetarijanci dok ne nauče što to zapravo znači i što trebaju redovito jesti kako bi podržali svoj rast i razvoj. Biljna prehrana je dobar način da se vidi hoće li i mogu li stvarno napraviti postupne promjene koje nisu tako ekstremne kao što mogu biti kod nekih drugih oblika prehrane", navela je.

Zlatna sredina

Kad su u pitanju djeca, Korkalo predlaže fleksitarijanstvo, gdje roditelj organizira djetetovu prehranu bez čvrstih ograničenja. Iskoristila je primjer djeteta vegetarijanca koje želi isprobati recept koji uključuje meso.

"Možete se hraniti stvarno zdravo, s puno povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica i voća. Ali još uvijek možete biti fleksibilni i dopustiti djeci da s vremena na vrijeme pojedu i nešto drugo", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.