Izraelski stručnjaci tvrde da će žene u 50-ima uskoro imati veću šansu za majčinstvo

Foto: Shutterstock

ULAZAK u svijet majčinstva u 50-im godinama mogao bi postati norma u sljedećem desetljeću, kažu znanstvenici koji su uspješno preokrenuli proces starenja ljudskih jajnih stanica u laboratoriju. U ovom značajnom otkriću izraelski istraživači su postigli da jajašca 40-godišnjih žena budu nalik jajašcima žena u 20-im godinama života.

Žene se rađaju sa svim jajnim stanicama koje će ikad imati

Jajne stanice se s vremenom mijenjaju i gube na kvaliteti, što otežava njihovu oplodnju kod starijih žena.

Dok prosječna žena u ranim 20-ima 80 posto šanse da zatrudni prirodnim putem u roku od godinu dana, taj se broj prepolovi do 40. godine. No znanstvenici s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu pokazali su da bi se taj proces mogao preokrenuti antivirusnim lijekom koji se koristi za liječenje HIV pacijenata.

Smatra se da taj lijek djeluje tako da sprječava oštećenje DNA koje se događa tijekom procesa starenja

Još uvijek postoje pitanja o tome može li proces povećati stopu plodnosti. Tim sada planira svoje otkriće testirati na životinjama, a potom i na ljudima. Također se nadaju da bi liječenje moglo smanjiti rizik od pobačaja i urođenih mana fetusa, koji su češći u slučaju starijih trudnica.

"Ovo bi moglo pomoći ženama u dobi između 40 i 50 godina. Nakon toga dolazimo do menopauze", objasnili su znanstvenici. Studija je objavljena u časopisu Aging Cell.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.