Istraživanje otkrilo zašto je dobro biti prvorođeno dijete u obitelji

Foto: Pexels

POŠTENO ili ne, mnoge prednosti dolaze sa statusom prvorođenog djeteta. Prvorođenci teže zaraditi više novca nego njihova mlađa braća i sestre, vjerojatnije je da će steći fakultetske diplome i imaju veće šanse (iako neznatno) da postanu predsjednici, premijeri i nobelovci. Čak imaju i dulji životni vijek od kasnije rođene braće i sestara. Sve to su potvrdila brojna dosadašnja istraživanja.

Evo još jedne prednosti koju treba dodati na popis: prvorođena djeca pokazuju bolje znanje drugog jezika od kasnije rođene djece. Jedno je to od otkrića novog istraživanja koje se pojavilo u prošlomjesečnom izdanju Frontiers in Psychology.

Studija koju je vodila dr. Karin Keller sa švicarskog sveučilišta u Baselu ispitivala je znanje drugog jezika 1209 djece imigranata između dvije i pol i tri godine iz švicarske njemačke govorne regije Basel. Studija je administrirana putem pošte; roditelji su ispunili anketu te se od njih tražilo da procijene sposobnost korištenja njemačkog jezika svog djeteta. Također su izvijestili o demografskim podacima poput broja druge djece u kućanstvu, redoslijeda rođenja, broja knjiga u kućanstvu i jezičnog znanja roditelja.

Evo što su otkrili. Prvo, djeca s više braće i sestara pokazala su lošije znanje drugog jezika od djece s manje braće i sestara. Drugo, istraživači su otkrili da prvorođena djeca pokazuju malu, ali statistički značajnu prednost u svojim sposobnostima korištenja drugog jezika, piše Psychology Today.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.