Evo zašto je opasno prakticirati povremeni post dok dojite

Foto: 123RF

IZGUBITI kilograme nakupljene u trudnoći ponekad je teško. Zbog toga novopečene majke istražuju različite dijete, a posebno je u fokusu povremeni post u čiju se učinkovitost kunu poznate zvijezde poput Halle Berry i Jenne Jameson. 

Povremeni post je zapravo dijeta tijekom koje je dopušteno jesti određeni broj sati u danu, a preostalo vrijeme mora se postiti.

Postoji nekoliko verzija takve dijete. Jedan primjer je dijeta 16:8 tijekom koje osam sati u danu možete jesti što god poželite sve dok ne prelazite unos 1500 kalorija, dok 16 sati postite. Druga varijanta je dijeta 5:2 u kojoj je dopušteno hraniti se normalno pet dana u tjednu, a onda postiti dva dana, odnosno unositi samo 500 do 600 kalorija.

Istraživanja su pokazala da takve dijete doista imaju učinak na smanjenje tjelesne težine, no jesu li sigurne dok dojite?

Stručnjaci kažu da nisu dobra ideja za majke dojilje.

“Povremeni post može biti opasan tijekom dojenja i za majku i za dijete jer je potrebno suzdržavati se od hrane i tekućine. Dojenje zahtijeva neprestani izvor tekućine i kalorija kako bi se mogla održati proizvodnja mlijeka i zadovoljiti potrebe djeteta. Ako ograničite unos hrane i tekućine bilo kojom vrstom posta, možete utjecati na proizvodnju mlijeka, promijeniti njegov nutritivni sastav, imati manje energije ili dehidrirati”, pojasnio je Torey Armul, glasnogovornik Akademije nutricionizma i dijetetike.

Voda je dozvoljena tijekom povremenog posta, ali i suzdržavanje od hrane može dovesti do dehidracije, pojašnjava Armul, jer hranom unosimo oko 20 posto tekućine u organizam u danu.

Njegov savjet je da majke ne posežu za nezdravim i kaloričnim namirnicama i konzumiraju više manjih obroka kroz dan te tako pokušaju utjecati na smanjenje težine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.