Evo na što trebate pripaziti tijekom sunčanja u trudnoći

FOTO: 123RF

SUNCE, more i trudnoća. Ako ste i sami u drugom stanju, sigurno se pitate što je dozvoljeno, a što nije. Osim uobičajenog rizika od opeklina ili raka kože, u trudnoći se javljaju i dodatne opasnosti.

Neke od njih otkrili su stručnjaci za portal Livestrong.

Degradacija folne kiseline

Studija objavljena u časopisu Journal of Photochemistry and Photobiology iz 2005. otkrila je da se pri izlaganju UV zrakama javlja degradacija folne kiseline. Budući da je folna kiselina neophodna za rast i razvoj bebe, dobar je to razlog da se ne izlažete previše suncu. 

Nedostatak folne kiseline ponekad dovodi do fizičkih deformiteta, kao što je spina bifida. Folna je kiselina osobito važna tijekom prvog tromjesečja. 

Problemi s trudnoćom

Višak ženskih hormona u tijelu tijekom trudnoće može stvoriti specifične probleme za vašu kožu kada ste izloženi suncu. Melasma, ponekad poznata kao maska ​​trudnoće, nastaje kada područje iznad usne postane hiperpigmentirano. Osim toga, izlaganje suncu ili korištenje solarija može dovesti do pregrijavanja, što je pak povezano s općom mučninom, vrtoglavicom i drugim nuspojavama. 

Mjere opreza

Ako planirate biti na suncu, zaštitite kožu odgovarajućim sredstvom za sunčanje. Upotrijebite visoki zaštitni faktor i nanosite ga svakih nekoliko sati, nakon znojenja ili nakon što izađete iz vode. Zaštitite se dodatno odjećom i ne zaboravite na glavu staviti kapu ili šešir. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.