Evo koji je roditeljski stil najbolji za djecu

Foto: Pexels

ODLUKA o tome kako ćemo odgajati djecu ima velik utjecaj na emocionalno i mentalno blagostanje mališana. Roditelji igraju veliku ulogu u oblikovanju osobnosti i zbog toga je važno znati koja su četiri tipa odgoja i kako ona utječu na razvoj djece.

Autoritarno roditeljstvo

Ovo je strogi roditeljski stil u kojem roditelj postavlja jasna pravila kojih se djeca pridržavaju. Malo je mjesta za otvorenu komunikaciju i šale. Pogreške se ne opraštaju lako i dijete se za iste kažnjava. Autoritarni stil često slijede temperamentni roditelji.

Autoritativno roditeljstvo

Ovaj pristup je uravnoteženiji i zdraviji jer roditelj koristi ljubav i disciplinu u odgoju svoje djece. Fokus je na odgoju sretne, samouvjerene, odgovorne i dobro obrazovane i vješte djece, koja su obično emocionalno zdrava i zdravo komuniciraju s roditeljima te postaju samostalne i uspješne odrasle osobe.

Permisivno roditeljstvo

Ovaj stil roditeljstva uključuje prijateljski odnos prema djetetu. Roditelji jedva kontroliraju ili nadziru svoje dijete. To može rezultirati razmaženom djecom koja mogu postati sebične ili nezdrave odrasle osobe.

Indiferentno roditeljstvo

Ovaj stil nije idealan jer uključuje ograničenu komunikaciju i brigu od strane roditelja. Mama i tata ispunjavaju samo osnovne potrebe djece, ali možda ne provode dovoljno vremena s njima ili ih, s druge strane, obasipaju bezuvjetnom ljubavlju. Djeca koju odgajaju takvi roditelji mogu postati mentalno zrela prije nego što bi trebala i mogla bi preskočiti bezbrižni dio djetinjstva u kojem druga djeca uživaju. Također se mogu boriti s upravljanjem svojim dubljim emocijama.

Koji je najbolji roditeljski stil?

Ne postoji univerzalno najbolji stil roditeljstva jer učinkoviti odgoj ovisi i o roditeljima i o djetetu. Međutim, uravnotežen i autoritativan stil roditeljstva, koji kombinira ljubav i podršku sa zdravim granicama i disciplinom, često je povezan s pozitivnim ishodima za djecu. Važno je prilagoditi roditeljske strategije jedinstvenim potrebama djeteta i biti osjetljiv na njegov razvoj. Također je važno ostati fleksibilan i razvijati se kako vaše dijete raste.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.