Evo kako se možete suzdržati od vikanja na djecu

Foto: Shutterstock

NITKO ne može donijeti toliko radosti u roditeljev život kao njegovo dijete, ali nitko ga drugi ne može ni tako lako izbaciti iz takta. Roditelji ponekad mogu osjećati krivnju jer izgube kontrolu i postanu frustrirani nakon što viču na djecu. Htjeli bi povući svoj ispad jer nisu nikad zamišljali da će tako komunicirati niti da će davati djeci loš primjer.

Iako je razumljivo da dođe do povišenih tonova s vremena na vrijeme, ako roditelji često viču na svoju djecu, Nacionalni institut za zdravlje tvrdi da to može dovesti do toga da djeca s vremenom postanu agresivnija.

To nije jedini problem, jer učestalo vikanje može dovesti do toga da se djeca na to naviknu i počnu manje obraćati pozornost na roditeljska upozorenja. Iako roditelji možda misle da postižu cilj što glasnije govore, djeca sve više postaju imuna na opaske. S vremenom zaključe da je vikanje dio normalne rutine života i da se na takav način treba izražavati ljutnja.

Obratite pažnju na ono što im vičete

Institut za obiteljske studije preporučuje izradu tablice vikanja. Tako bi roditelji točno mogli znati što viču i kakav je ishod povišenih tonova. Tablica će pomoći roditeljima da vide koliko često zapravo viču na uobičajena ponašanja. Priznavanje dosljednog vikanja pomoći će roditeljima da dopru do svoje djece i pronađu druge načine komunikacije s njima, što će konačno dovesti do sretnije i opuštenije atmosfere u cijeloj obitelji.

Upoznajte svoje okidače

Prema Today's Parentu, okidači su najčešće neki prošli događaji. Ako pak roditelji postanu svjesni svojih okidača, mogu raditi na tome da ne dopuste tim negativnim osjećajima da ih nadvladaju.

Roditelji mogu prepoznati svoje okidače tako da se prema djetetu odnose sa suosjećanjem. To znači da bez obzira na ponašanje koje inače uzrokuje nastanak bijesa ili frustracije i konačno vikanja nastoje otkriti zašto djeca postupaju na neki način, što će im pomoći da smire situaciju.

Kada se situacija konačno smiri, okidač više nije prisutan, a želja za vikom će se samo raspršiti.

Prepoznajte koje je ponašanje normalno za djetetovu dob

Nerealna očekivanja često su prisutna u odnosu roditelja prema djetetu, a to može biti izvor velikih frustracija, što također može dovesti do nepotrebnih povišenih tonova u komunikaciji i odgoju.

Prema Lakesideu, spoznaja o tome što je normalno razvojno ponašanje za određenu dobnu skupinu može pomoći roditeljima da procijene jesu li njihova očekivanja realna ili ne.

Uzmite pauzu

Ako sve drugo ne uspije, uzimanje vremena za odmor od situacije može pomoći roditeljima da riješe svoju ljutnju i frustraciju koju osjećaju prema svojoj djeci i puste da se ti osjećaji rasprše.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.