Ella Dvornik zabrinuta za Balie: Počela sam zaključavati sve sobe u stanu

ODRASTANJE djece sa sobom nosi brojne izazove, a vjerojatno se s razlogom kaže da mala djeca izazivaju male brige, a velika djeca velike brige. Osim brojnih pitanja o odgoju, roditelje često muče i pitanja vezana za zdravlje njihove djece.

Tako je i Ella Dvornik na svom Instagramu otkrila kako se već neko vrijeme brine zbog njezine starije kćeri Balie. Naime, dvogodišnja djevojčica često mjesečari.

"Znači Balie izađe iz kreveta, upali sva svjetla u stanu, dođe dp našeg kreveta, upali svjetlo i gleda nas. I onda ju ja vratim u sobu i legnem u krevet i ona zaspi k'o da ništa nije bilo. Počela sam zaključavati sve sobe u stanu i stan svaku noć jer mi je pre creepy to mjesečarenje. Osim tih ultra creepy momenata, inače se samo posjedne i vrišti i nakon minutu legne i zaspi. Nekad se izdere mama i kad ja dođem ona spava", opisala je blogerica situacije s kojima se često susreće ne skrivajući da je sve to poprilično brine.

Ella je pitala i svoje pratitelje jesu li i njihova djeca mjesečarila.

"Uh moja mala da. Jednom sam se slučajno u snu probudila, a ona je sjedila pokraj mene i gledala me", prisjetila se jedna od njezinih pratiteljica.

Iako mjesečarenje samo po sebi nije opasno, mnogi su istaknuli kako su se zbog njega nesvjesno našli u potencijalno opasnim situacijama.

"Ja sam kao mala otključala vrata i otišla iz kuće. Mama me srećom čula i zaustavila me blizu ceste", jedan je od takvih odgovora.

"Brat se jednom popeo na prozorsku dasku, bila sam budna i spriječila ga da otvori prozor", napisala je druga pratiteljica.

"Mi smo stanovali na 10. katu. Buraz bio mjesečar i pol. Izašao na balkon, zaustavili ga konopi za veš", prisjetila se treća.

Stručnjaci kažu kako djeca mjesečare puno češće nego odrasli i najčešće je riječ o poremećaju sna koji s vremenom nestane. Uzrok mjesečarenja nije poznat, vjeruje se da je nasljedan, a ono se događa u dubljem snu, u non-REM fazama 3. i 4. Osobu koja mjesečari je vrlo teško probuditi, a i ako uspijete u tome, ona se neko vrijeme osjeća pospano i dezorijentirano. Iako su ljudima tijekom mjesečarenja oči otvorene, oni ne vide kao kada su budni.

Ako mjesečarenje nije jako učestalo i dijete se ne izlaže opasnostima tijekom epizoda mjesečarenja, nema potrebe za traženjem liječničke pomoći. Ipak, ako je ono često i nastavi se i u pubertetu, savjetuje se liječnički pregled.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.