Djeca su sve nesretnija. Evo što roditelji mogu učiniti da im pomognu

Foto: Shutterstock

OD POČETKA pandemije sve više djece je nesretno zbog škole i svojih života općenito, pokazuju istraživanja. U školskoj godini 2019./2020. otprilike jedno od osmero djece u dobi od 10 do 15 godina bilo je nezadovoljno školom, pokazuju podaci koje je analizirala udruga The Children's Society, a šest posto bilo je nezadovoljno svojim životima u cjelini.

Za psihologinju Suzy Reading takav pad blagostanja je "normalan odgovor na pandemiju - vrijeme kada je sve bilo nesigurno, a naša djeca su bila izložena stresu".

"I djeca proživljavaju niz emocija. I roditelji su pod pritiskom i zapravo nam treba kolektivna obnova. Mnogi roditelji smatraju da ne mogu biti terapeuti svojoj djeci - i ne bi trebali biti. No mogu im pomoći tako da sjednu s njima, razgovaraju o njihovim osjećajima i dopuste im da se izraze", kaže ona.

Dakle, koje korake možemo poduzeti da pomognemo djeci da budu sretnija?

Dajte prioritet odmoru, snu i opuštanju

Svi znamo da je odmor važan nakon dugog dana, ali možda ne potičemo djecu da se kvalitetno odmore. Trebamo se usredotočiti na dobar san i striktno vrijeme spavanja.

"Odmor i san su dobri za odrasle i za djecu. Umjesto da tražimo više sna, što je teško dobiti, možemo dati prednost praksama opuštanja, dubokom disanju, poticanju svjesnosti. Stvari kao što su gledanje u oblake i njihovo brojanje ili mirno ležanje s nogama oslonjenim uza zid mogle bi pomoći. Podučavanje djece važnosti ovih stvari i njihovo uključivanje u njihovu rutinu moglo bi poboljšati njihovo opće dobro", ističe Reading.

Potaknite otvoreni dijalog o školi i odvojite vrijeme za to

Teško je natjerati djecu da pričaju o školi, ali ako čujete da su ondje nesretna, Reading predlaže da istražite dostupnu podršku i imate otvorenu komunikaciju s učiteljima svoje djece. Prema iskustvu psihologinje, stvari koje djecu brinu često izlaze na vidjelo prije spavanja pa je dobro takve trenutke u danu iskoristiti za razgovor s djecom.

Snaga okoline

Reading predlaže da izađete sa svojom djecom, ali ih potaknete i na njegu kože, maženje, male rituale dobrobiti. Naučite djecu kako se brinuti o sebi, potaknite ih na kretanje i dobru prehranu. 

Ostavite im prostora da odustanu

Život je nevjerojatno užurban i ljudi se osjećaju umorno jer više nemaju vremena za isti broj zadataka kao prije. Čak i djeca to osjećaju.

"Pitajte djecu što stvarno žele raditi i dopustite im da rade stvari drugačije ako to žele", savjetuje Reading.

Budite stvarno prisutni

Djeci ne treba uvijek puno vremena s roditeljima, ali važno im je da ste stvarno i potpuno prisutni. Zato, u vrijeme koje provodite s djecom, maknite telefone i posvetite se djetetu i onome što zajedno radite. I vama će goditi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.