Da ne bude zabune: Ove namirnice bebe ne smiju jesti

Foto: Instagram

MODERNA znanost kaže da bi, kad je u pitanju dohrana beba, trebali zaboraviti na sve one tablice i popise namirnica s kojima su generacije mama u Hrvatskoj počinjale dohranu svojih beba.

Tablice više nisu aktualne, jer je dokazano da ne postoje namirnice koje bi se trebale davati prve, odnosno, ne postoji naputak koji će reći - to su jabuke i mrkvica ili ne, beba prvo treba okusiti meso. To je danas tako jer su nutricionisti shvatili da bebe u različitim dijelovima svijeta započinju s različitim namirnicama pa je očito da je popis u jednoj zemlji drugačiji nego drugdje.

Nova pravila u dohrani: Crveno meso bolje je od bijelog, a ni masnoće nisu zabranjene

Uz tu bi činjenicu mame danas trebale odahnuti i jednostavno bebi davati gotovo sve što jedu i roditelji. Naravno, u početku to trebaju biti kašice bez ikakvih dodataka, dakle, ne jelo koje se kuha za cijelu obitelj no, kad je o izboru namirnica riječ, znajte da je svejedno hoće li to biti mrkvica ili jaje.

Ono što ostaje na snazi jest način na koji se bebe privikavaju na čvrstu hranu. Uvođenje svake nove namirnice trebalo bi biti postepeno,po malo, u kombinaciji s već okušanim okusima, kako bi se beba mogla što bolje privikavati na nove okuse. 

Međutim, iako je danas dozvoljeno gotovo sve, postoje namirnice koje su zabranjene, neke do prvog, a neke čak i do drugog rođendana.


Donosimo vam stoga popis kako biste mogli zapamtiti sve to što bebi ne smijete dati, i opustiti se kod izbora namirnica, ne prema starim popisima i tablicama, već onome što se trenutno nudi u sezonskom stolu. S tim sigurno nećete pogriješiti, čak i kad je u pitanju nešto teža hrana, poput jaja koja su dokazano jako zdrava bebe, ili mahunarki, koje su također dozvoljene praktički već od starta.

Ono što im ne smijete davati jest ovo:

Šećer

Med (do drugog rođendana)
Citrusno voće (do prvog rođendana)
Sol
Sirovo i nedovoljno kuhano meso, riba, povrće
Orašasti plodovi (alergeni koje možete početi davati po malo, ali mljevene)
Sokovi
Kravlje mlijeko
(do 1.rođendana, iako već i prije možete dodavati po malo u kašice, ali nipošto od njega napraviti cjelovit obrok)
Previše vlakana - obroci od povrća, voća i cjelovitih žitarica, za bebu bi mogli imati malo previše vlakana za njihov probavni trakt pa pripazite malo i na to. Zapravo, iako jako zdrave, bebe će dovoljno hranjivih tvari dobiti i od porcije voća ili povrća. 

Ono što smijete i trebate, je da svoju bebicu od prvog dana dohrane privikavate na što više različitih okusa, jer nutricionisti kažu da nema boljeg temelja za kasnije uživanje u raznovrsnoj, uravnoteženoj i zdravoj hrani.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.