Crikvenica uvodi potpore za medicinski potpomognutu oplodnju od 1000 eura

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

NAKON što je na sjednici Gradskoga vijeća Grada Crikvenice 28. lipnja 2023. usvojena nova Odluka o socijalnoj skrbi, 12. srpnja na snagu stupaju neke promjene.

Novom Odlukom povećava se iznos potpore za novorođenu djecu, i to novčana pomoć za prvo dijete povećana je sa dosadašnjih 398 na 1300 eura, za drugo dijete sa 929 na 2000 eura te za svako treće i daljnje dijete naknada će umjesto dosadašnjih 3982 iznositi 4950 eura. Sve navedeno vrijediti će i u slučaju kada samo jedan od roditelja ima prebivalište na području grada. Povećana je i naknada, točnije pomoć trudnicama koja će ubuduće iznositi 300 umjesto dosadašnjih 200 eura.

Pravo na besplatnu prehranu dojenčadi je jednako bilo predviđeno i u prethodnoj odluci, ali je povećan broj slučajeva kada se to pravo može ostvariti, pa su uz uvjete: korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu, socijalni uvjet, uvjet prihoda, uvjet korištenja doplatka za djecu, uvršteni i uvjeti oštećenja organizma, ostvarivanje prava na pomoć i njegu i uvjet udomljavanja djeteta.

Novom Odlukom sufinancirati će se usluga produženog boravka u osnovnim školama, i to u 100% iznosu za korisnike zajamčene minimalne naknade, a u iznosu od 50% za korisnike koji ispunjavaju uvjet prihoda, kao i roditelje za treće i svako daljnje dijete. Do sada su to pravo mogli ostvariti samo korisnici za treće i svako daljnje dijete.

Jedna od novina u Odluci i novi oblik socijalne pomoći je i pravo na potporu za medicinski potpomognutu oplodnju, točnije potporu za troškove nastale u vezi s postupkom medicinski potpomognute oplodnje koja iznosi 1000 eura i odobravat će se jednokratno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.