Čitajte djeci svaki dan, i to jednu te istu knjigu. Evo zašto

Foto: Unsplash

KAKO djeca odrastaju, relativno rano počinju prepoznavati slova abecede, osobito ako ih roditelji u tome potiču. Iako većina djece ne započne učiti čitati sve dok ne krenu u vrtić, uobičajeno je da putem televizijskih emisija ili u predškolskim ustanovama upoznaju svijet abecede, pojedinačnih slova, ali i pisanja.

Sve to prethodi učenju čitanja, ali jedna od najvažnijih stvari koje možemo učiniti kako bismo pripremili svoju djecu za čitanje je svakodnevno čitanje priča. Zapravo, ta navika ima značajan utjecaj na rani razvoj mozga.

Razvoj sinapsi u mozgu

Iako djetetov mozak počinje rasti i razvijati se još u majčinom trbuhu, on se nastavlja razvijati i tijekom ranog djetinjstva. Zapravo, ono što djeca nauče tijekom ovih ranih godina ima najveći utjecaj na njihov budući razvoj.

Studija provedena na djeci u dobi od tri do pet godina pokazala je da su ona kojoj se kod kuće intenzivno čitalo razvila bolje neuronske veze. Takve strukture u mozgu podržavaju razvoj jezičnih vještina i pismenosti. Djeca koja su imala interaktivne rutine čitanja sa svojim roditeljima često su razvila jaču moždanu infrastrukturu za učenje jezika.

Potiče sposobnost stvaranja mentalnih slika

U drugoj studiji, djeca su slušala priče primjerene dobi putem slušalica i bez vizualne stimulacije, dok su bila podvrgnuta snimanju mozga, pri čemu je mjerena njihova moždana aktivnost. Istraživače je zanimalo postoji li razlika u njihovom ukupnom razumijevanju sadržaja i načinu aktivacije različitih područja mozga koja su povezana s učenjem jezika.

Rezultati su pokazali da su djeca kojoj se kod kuće puno čitalo pokazala jaku aktivnost u područjima mozga koja su povezana sa semantičkom obradom. Ovo je područje koje ne samo da kontrolira obradu značenja riječi, već je ključno za izdvajanje mentalnih slika izvučenih iz priče. Drugim riječima, što se djeci više čita, to su više u stanju zamisliti priču u svom umu.

Razvija semantičku memoriju

Iako čitanje iste priče uvijek i iznova može postati prilično naporno za roditelje, ta praksa može biti vrlo korisna za dijete. Djeci, osobito maloj, treba više vremena da nauče i zapamte nove informacije. Zapravo, studija koju je proveo Centar za rano učenje pismenosti zaključila je da je najbolje svaki dan čitati jednu ili dvije knjige u nekom duljem periodu. Za maksimalno razumijevanje preporučuje se čitanje jedne knjige četiri puta dnevno tijekom nekoliko dana.

Riječi koje naučimo pohranjujemo u hipokampus, što nam daje mogućnost da se prisjetimo što riječ znači. No, kako bi naučilo riječ, dijete je treba čuti oko 80 puta. Više od pukog slušanja riječi, studije pokazuju da djeca koja grade svoj vokabular čitanjem istog sadržaja bolje uče i razumijevaju jezik.

Osim toga, djeca kojoj se često čita i ponavlja neki sadržaj imaju daleko opsežniji vokabular od djece koja uče riječi s televizije ili drugih izvora. To je zato što knjige, čak i knjige za djecu, imaju više neuobičajenih riječi nego što ih koristimo u svakodnevnom govoru ili na televizijskom sadržaju, čak pedeset posto više, piše kwiklearning.com.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.