Bill Gates je strog po pitanju dobi do koje bi djeci trebao biti zabranjen mobitel

Foto: EPA-EFE

BILL GATES je u intervjuu za Mirror rekao da smatra da je najbolja dob u kojoj bi djeca mogla biti spremna posjedovati mobitel 14 godina. Potvrdio je i da je svojoj djeci dozvoljavao korištenje mobitela do određenog doba dana, nakon čega bi im ga ukinuo, smatrajući da im to pomaže da uvečer zaspu u razumno vrijeme.

Također smatra da mobiteli ne bi trebali biti dopušteni za stolom, ali da ih smiju koristiti za domaću zadaću ili učenje.

Prema izvješću "Kids & Tech: The Evolution of Today's Digital Natives" iz 2016., prosječna dob u kojoj dijete dobije svoj prvi pametni telefon je oko 10.3 godine. "Mislim da će se ta dob pomaknuti na ranije jer su roditelji umorni od davanja svojih pametnih telefona djeci", rekla je za New York Times Stacy DeBroff, izvršna direktorica Influence Centrala.

James P. Steyer, izvršni direktor Common Sense Media, neprofitne organizacije koja recenzira sadržaje i proizvode za obitelji, dodatno je rekao za Times da i on ima jedno strogo pravilo za svoju djecu kada su u pitanju mobiteli: oni ga mogu dobiti kada krenu u srednju školu i to tek kad dokažu da se mogu kontrolirati. "Ne postoje dva ista djeteta i ne postoji čarobni broj", rekao je. Dječja dob nije toliko važna kao njegova ili njezina odgovornost ili razina zrelosti.

Ovo su neka pitanja na koja bi roditelji trebali odgovoriti prije nego što svom djetetu daju prvi telefon:

Koliko su vaša djeca neovisna?
Trebaju li vaša djeca imati mobitel zbog održavanja kontakata iz sigurnosnih razloga ili su ti razlozi samo društvene prirode?
Koliko su vam djeca odgovorna?
Mogu li se nositi s ograničenjima u vidu minuta razgovora ili preuzetih aplikacija?
Može li im se vjerovati da neće slati poruke tijekom nastave, ometati druge svojim razgovorima i da će odgovorno koristiti funkcije poruka, fotografija i videa (i da ne sramote ili uznemiravaju druge)?
Treba li im doista pametni telefon koji je ujedno i njihov glazbeni uređaj, prijenosni player za filmove i igre te sredstvo pristupa internetu?
Jeste li spremni na dodatne troškove koje podrazumijeva taj korak?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.