Baš je ovoliko seksa potrebno za kvalitetan i sretan brak

Foto: Instagram 

POSTOJI li neki idealan broj snošaja kojeg bi trebali poticati kako bismo mogli reći da imamo zaista kvalitetnu vezu? Postoji li uopće nešto takvo - da se jednostavno tjeramo da to napravimo toliko puta tjedno kao što se, primjerice, tjeramo da svaki dan popijemo minimalno osam čaša vode.

Što se tiče seksa i odnosa, svi će vjerojatno reći da nije bitna kvantiteta već kvaliteta, no ipak, kopka li vas postoji li ipak taj neki optimum kojem bismo trebali stremiti?

Ako vas zanima odgovor, bračna savjetnica i specijalizirana seksualna terapeutkinja Sari Cooper, rado govori o ovoj temi. Prema njenim saznanjima postoje studije koje otkrivaju da je neki optimum za sretnu vezu tri do četiri puta tjedno, no ipak upozorava da se taj broj zapravo ne bi trebao tako olako shvatiti.

Postoje znatne razlike od para do para, u vremenu koje provode zajedno i vremenu u kojem se mogu posvetiti jedan drugome. Apsolutno nije isto govorimo li o friškim brakovima bez djece, obiteljskom životu s malom bebom, govorimo li o trudnoći (9 mjeseci je ipak dosta dug period) ili pak govorimo o parovima koji žive odvojeno radi posla. Dakle, za dobar bi odgovor trebali imati brojku koja će biti primjenjiva za sve ove tipove parova, što znači i to da je prilično nemoguće dati odgovor na pitanje iz naslova.

Uostalom, kaže Sari Cooper, "Ne znam ni koliko bi uopće bilo zdravo donijeti jedan takav odgovor jer bračna sreća doista ne ovisi samo o seksu pa kada bi studije rekle da je za najveću sreću potrebno barem četiri puta tjedno imati odnos, možete li zamisliti što bi to moglo učiniti inače sretnim parovima koji se seksaju primjerice samo jednom tjedno? U želji da dostignu cilj od 4 odnosa, takvi bi parovi vjerojatno sami sebe gurnuli u svojevrstan ponor."

Zamislite sebe da se nađete s prijateljicama i započnete pričati o seksu pa jedna od vas prizna da se ona i njen suprugu redovno seksaju barem pet puta tjedno. Ostale bi prijateljice vjerojatno automatski zašutjele i pomislile da time što ne dostižu taj rezultat čine nešto krivo u svom braku.

Dakle, nametati nekome da se mora seksati toliko i toliko puta bilo bi vjerojatno kontraproduktivno i frustrirajuće.

 

 

Ali zato postoji bolji odgovor! Odgovor koji će zadovoljiti svaku osobu, odnosno svaki brak ponaosob. "Da bismo došli do te čarobne brojke, partneri moraju biti iskreni prema sebi i jednostavno odgovoriti na ova pitanja: jesam li zadovoljan količinom seksa koji imamo, odnosno želim li da imamo više, manje ili jednako seksa tijekom tjedna", otkrila je terapeutkinja i objasnila da u tome leži najbolji odgovor.

Ako ste iskreni jedan prema drugome moći ćete reći - želim se seksati barem dva (tri, pet) puta tjedno i onda težiti tome da ostvarujete taj svoj cilj. Jer to je broj koji će vas činiti sretnima. To je broj koji treba vaš odnos.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.