Američki pedijatri izdali su nove smjernice za novorođenčad s vrućicom

Foto: 123RF

KAD novorođenče dobije vrućicu, to može biti znak bakterijske infekcije, a pedijatri sad imaju smjernice koje će im pomoći da donesu najbolju odluku.

Američka akademija pedijatara objavila je u časopisu Pediatrics smjernice koje bi im trebale pomoći u odluci trebali li novorođenčad u dobi od 8 do 60 dana s vrućicom hospitalizirati i podvrgnuti pretragama.

Dosad nije postojao protokol u takvim situacijama pa je jedna beba ostavljena na promatranju, dok je druga hospitalizirana kako bi joj se napravile sve pretrage kojima bi se mogla ustanoviti eventualna prisutnost bakterije.

To je uključivalo i invazivne pretrage, primjerice lumbalnu punkciju, koja je skupa, a i neugodna za dijete i obitelj te u brojnim slučajevima, pokazalo se, nepotrebna, prenosi časopis People.

Sada, zahvaljujući standardiziranim smjernicama, liječnici u slučajevima vrućice iznad 38 stupnjeva Celzijevih ili više mogu lakše procijeniti treba li dijete hospitalizirati ili ne. Smjernice uključuju specifičan set procedura i testova, ovisno o tome je li dijete staro 8 do 21 dana, 22 do 28 dana ili 29 do 60 dana. 

"Iz perspektive roditelja ove smjernice su dobre jer se baziraju na znanstvenim podacima koji su prikupljani desetljećima među novorođenčadi s vrućicom", rekao je dr. Sean O’Leary, koautor objavljenih smjernica za Today.

Savjet roditeljima je da se u slučaju pojave vrućice kod novorođene bebe prvo jave svom pedijatru, koji će, nakon što se upozna sa stanjem, odlučiti o daljnjim koracima liječenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.