Zabavno učenje matematike od malih nogu

Foto: Shutterstock
 
UČENJE matematike već u vrtiću donosi bolje uspjehe tijekom školovanja. Ono potiče radnu memoriju, poboljšava koncentraciju i pozitivno utječe na sve kognitivne sposobnosti.
Brojanje je vrlo važno jer pomaže djeci da nauče sljedove brojeva, ali prije nego što nauče brojati, djeca moraju razumjeti brojeve. Započnite učenje s malim brojevima, ne većim od pet i postepeno dodavati nove brojeve kada primijetite da vaše dijete spremno na to. 
 
Brojanje možete vježbati na broju gumbića na košulji, točkica na jastuku ili broj naranči u zdjeli.
Sastavite niz malih predmeta, kao što su kuglice ili bombončići. Nakon što ih dijete nauči brojati, predmete rasporedite u oblik kruga ili ih nepravilno rasporediti po podlozi. Nemojte se iznenaditi ako dijete krene ponovno zbrajati. Tek kada bez razmišljanja odgovori točno, znat ćete da je dijete shvatilo nepromjenjivost brojeva. 
 
Igre na ploči koje uključuju brojanje najbolji su izbor za učenje. Bacanje kockica i prebrojavanje točkica odlični su za brojanje. Kada dijete usavrši takav način prebrojavanja dodajte još jednu kockicu i pomognite djetetu da nauči jednostavno zbrajanje. 
 
Djeca mogu učiti osnove geometrije igrajući se blokovima i drvenim ili plastičnim geometrijskih tijelima. Potaknite dijete da istražuje međusobni odnos između oblika.
 
Naučite dijete da prepoznaje različite oblike i zna ih imenovati. Neka za svaki od oblika zna opisati ih u nekoliko riječi. 
 
Kada čitate djetetu postavljajte mu pitanja o slikama. Tko je na slici, što je ispod, a što iznad, što je veće, a što manje i slično.
 
Postoje mnogi oblici kojima se mogu učiti mjerenja (dužina, visina, težina, veličina i količina) i mnogi alati za mjerenje. Ugradite mjerenje u svakodnevne aktivnosti. Neka dijete mjeri brašno ili tekućinu kada pečete kolače. 
 
Igrajte se pogađanja u trgovini. Stavite voće u vrećicu i pokušajte pogoditi koliko sadržaj teži. Onaj tko bude bliže točno rezultati koji će vaga pokazati je pobjednik.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.