Trudnički dnevnici: Strije, akne, dermatitisi i ostale beštije

Ilustracija: Index
 
NAKON početne euforije oko trudnoće, ono što vrlo brzo počne vrludati mislima svake prvorotke a u današnje vrijeme i velikom broju budućih očeva su toliko razvikane i ozloglašene STRIJE! Plave, ljubičaste, crvene, bijele strije raznih širina i duljina po trbuhu, bedrima, grudima... zvuči kao iz horora... Još jedna loša vijest, da su bar strije jedini kožni problem u trudnoći... 
 
Kada sam saznala da sam trudna, njega kože mi je bila jedna od prvih stvari oko kojih sam se morala pobrinuti. I to jer me sila natjerala. Tijekom trudnoće promjene kroz koje prolazi naše tijelo često se odražavaju na koži. Imam jako osjetljivu kožu,  sklona sam alergijama i uz to imam dermatitis koji mi se pojavi u obliku crvenih fleka koje svrbe kada sam pod stresom. A kad nisam!?! Hmmm...
 
Uglavnom bit ću iskrena i neću uljepšavati, otprilike 2 tjedna nakon što sam saznala da sam trudna, po tijelu mi je doslovno preko noći izbio dermatitis. Posvuda. Inače mi se pojavi kao par fleka na dlanovima. Sada se pojavio po grudima, trbuhu, nogama, ramenima... i nije to jako vidljivo, tek izbliza  ali stvara toliku nervozu to konstantno žarenje i svrab. Užas. Kome se ikad izbacio, znat će o čemu pričam. Tko ima sreće pa se s njim nije imao priliku 'družiti', zamislite da imate nakupine uboda komaraca po tijelu, onih tigrastih, mutiranih od kojih vam ostane fleka koja svrbi još mjesec dana.
 
Prepala sam se jer nisam znala o čemu se radi, zovem ginekologa (koliko god zvuči nelogično da za kožu zovem ginekologa al to vam je taj sklop u glavi – trudna sam – ginekolog je dr.br.1) i on me smiruje i objašnjava da je to normalna reakcija tijela sklonog dermatitisu. Kako je on rekao, tijelo je prepoznalo bebu i odreagiralo kao da je beba strano tijelo. To će trajati neko vrijeme dok se tijelo ne privikne a onda će se smiriti. I tako je i bilo. Ali to neko vrijeme je potrajalo oko 2 mjeseca! 2 mjeseca buđenja usred noći zbog češanja, nespavanje, oblozi, ogrebotina za koje sam 'malo lagala' da me mačak ogrebao jer kako reći ljudima koji te pitaju što ti se dogodilo kad imaš desetak ogrebotina po podlakticama da se to po noći 'grebeš'.  Odmah će me strpati u psihijatrijske slučajeve, mazohiste i ekipu. Mačak kojeg nemam. Najgore je što se ne smiju koristiti kreme koje inače pomažu jer sadrže kortikosteroide, tako da ste osuđene na čekanje da vrijeme odradi svoje. I to ako imate sreće pa ne potraje cijelu trudnoću kao što nekima zna. Optimistično, znam. Tako da ako vam je koža 'stres organ' – pripremite se. Kad malo razmislim nemam neko provjereno rješenje za preporučiti da pomaže. Mlaz hladne vode bi malo pomogao, tuširanje i neko blago, nemasno a opet hranjivo mlijeko za tijelo, od krema konkretno ništa, jedino Euten biljna krema samo što bih na njoj bankrotirala s obzirom na veličinu površine koja mi je bila zahvaćena.
 
Hvala Bogu, bar zasada nemam problema s aknama, ali one su zapravo vrlo čest kožni problem u trudnoći. Pod utjecajem hormona, neke žene i to ne nužno one koje su ih imale i prije trudnoće, dobiju akne u pravom smislu te riječi. Upaljene, potkožne čireve iliti akne. Ne nužno samo po licu, mogu se pojaviti i na vratu, dekolteu, leđima, ramenima. Pomoći nema osim neagresivnih krema i losiona te čim manje šminke i čim više vode i unutarnje hidratacije. Ako se odlučite na 'čišćenje iznutra' čajevima, raspitajte se prvo koje biljke i koji čajevi su dozvoljeni u trudnoći. Kod jačih upala pomoći mogu oblozi od kamilice te maska od čistog meda.
 
Još jedan kožni problem s kojim biste se mogle susresti su tzv. 'melasme' iliti tamne mrlje. Melazme su  česta promjena na koži trudnica. Pojavljuju se u obliku tamnih mrlja najčešće u predjelu jagodica, čela, nosa i gornje usne. Nastaju kada estrogen i progesteron proizvode višak melanina, kao npr. ljeti kada je  koža pojačano izložena suncu.  Na nastanak melazmi može se utjecati. Bitno je ako ste izloženi suncu obavezno koristiti zaštitni faktor i voditi brigu o vremenu provedenom na suncu!
 
Budući da se u trudnoći cirkulacija pojačava, pri većem pritisku lako može doći do pucanja kapilara. Još jedna noćna mora svake žene. Ako primijetite da ste skloni pucanju kapilara, pomoći si možete tako da povećate unos vitamina C i izbjegavate nagle promjene temperature. Pucanju kapilara doprinosi i tjelesna težina pa bi trudnice sklone pucanju kapilara trebale više pažnje posvetiti prirastu na težini.
 
I konačno ne i posljednji mogući kožni problem u trudnoći, ali definitivno 'najrazvikaniji' i 'najdramatičniji' – gospođe strije. Poznate su čak i muškarcima iako većina njih niti ne zna što one točno jesu, ali na njihov spomen rade razne grimase i zgražaju se kao kad malom djetetu uzmete keks i date poriluk. Čuvene i ozloglašene strije zapravo su promjene vezivnog tkiva. Koža ima određenu elastičnost, poput elastične gumice, no kada ona dosegne svoj maksimum dolazi do pucanja tkiva što se na tijelu manifestira u obliku strija. Najčešće se pojavljuju u predjelu trbuha, na grudima, bedrima, ali se mogu javiti i na donjem dijelu leđa, stražnjici i na nadlakticama. U nastanku strija veliku ulogu igra genetika ali i prehrana, hidratacija i dobitak na tjelesnoj težini tijekom trudnoće. Iako je riječ o ožiljku kojeg je vrlo teško ukloniti, ono što možete učiniti je ublažiti ih ili najbolje – potruditi se spriječiti nastanak strija. 
 
S prevencijom je najbolje krenuti odmah po potvrdi trudnoće i samo se pridržavati 2 najbitnije stvari u prevenciji nastanka strija:
 
1.Hidratacija – i iz vana i iznutra!!!
 
Da bi zadržala svoju elastičnost, odnosno sposobnost rastezanja kožu treba hidratizirati iznutra i izvana. Za unutarnju hidrataciju bitan je unos čim većih količina vode. Pritom ne prolaze one fore da zbrojite sve što ste taj dan popili (kave, sokove  i sl.). Čista voda je najbitnija. Prosječan čovjek bi dnevno trebao unositi oko 2 litre  tekućine i znam da to i ptice na granama znaju, ali trudnice bi trebale unositi barem 2.5 -3 litre! Zapravo je to jako logično jer čak 70% našeg tijela čini upravo voda a tijekom trudnoće samo  volumen krvi nam se poveća za oko 20%! S druge strane, kožu bi trebalo redovito vlažiti hidratantnim kremama i losionima za tijelo, ali i uljima među kojima prednjače bademovo i maslinovo. Za izrazito suhu kožu dobro je nakon tuširanja, još na vlažnu kožu nanijeti ulje te pričekati da ga koža apsorbira. Što ćete koristi ovisi o vašem tipu kože i tome što vam najbolje odgovara. Isto tako – skupo – ne znači nužno i najkvalitetnije. Dječja ulja su često odličan izbor jer ne sadrže paraben, boje i konzervanse ali zato su bogata bademovim uljem i vitaminom E! Postoje i čitave linije proizvoda koncentrirane na prevenciju nastanka strija. Pri odabiru  proizvoda koji ćete koristiti  pokušajte naći omjer cijene i  kvalitete. Ja osobno trenutno koristim Nikelovo ulje i kremu protiv protiv strija. Oba proizvoda su 100% prirodna i bez konzervansa a baziraju se na pšeničnim klicama i mandarini. Jako fino i osvježavajuće mirišu i brzo se upiju u kožu. Koristim kombinaciju ulja i kreme, jedan dan jedno, drugi dan drugo  jer imam jako suhu kožu a kada je previše mastim uljima naprave mi se sitni prištići pa je ovo moja dobitna kombinacija. Ono što je također bitno je s hidratacijom krenuti na vrijeme. Ne tek od trećeg mjeseca trudnoće kada trbuščić počinje rasti već praktički od dana kada ste saznali za trudnoću. Nemojte okretati očima, to radite za sebe, ne za susjeda, zar je problem nakon tuširanja odvojiti 3 minute i umasirati malo kreme/ulja!? Naravno da nije! U suprotnom, nemojte se kasnije  buniti i prigovarati kada bude kasno. Čak i ako ste genetski skloni strijama, ne prepuštajte stvar slučaju, njegujte svoju kožu i pazite na prirast na težini. Na kraju nije isto ako završite s par sitnih strija koje će s vremenom postati jedva vidljive ili završite kao zebra posvuda prošarana strijama. Uostalom, sve i ako je vaša majka dobila strije, to ne znači da ste baš vi pokupili taj gen!
 
2. Prehrana - pravilna i zdrava prehrana ima nevjerojatan utjecaj na kožu.
 
Ona povećava njezinu elastičnost, te sprečava nastajanje strija. Prilikom odabira hrane trebali bismo čim više birati hranu bogatu antioksidansima (špinat, šumsko voće poput borovnica, ribiza, jagoda, aronije, malina i kupina),  hranu bogatu vitaminom E (orašasti plodovi, sjemenke suncokreta, jaja, maslinovo ulje te pšenične klice) i hranu bogatu vitaminom A (mrkva, zelje, kelj, jetrica, riba, bundeva, mlijeko i mliječni proizvodi, maslac te voće poput jabuke, breskve kruške i marelice). To ne znači da se vaša prehrana mora bazirati na gore navedenim namirnicama ali imajte ih u vidu i pokušajte ih koliko-toliko često uvrstiti na svoj meni. Također, bitno je znati stati s hranom i ne pretjerivati. One bapske priče poput 'trudna si pa trebaš jesti za dvoje' su samo priče!! Normalno je da vam se kad tad tijekom trudnoće otvori apetit, da vam se jede određena vrsta hrane, da si malo popustite i omastite brk i kad ne treba, i u pola noći, i pojedete malo junk fooda ali sve u granicama normale!! Niste rupa bez dna, sve što unesete u vaše tijelo  ako se odmah ne iskoristi nego je višak – to se negdje i taloži! I možda vam to ne smeta i vjerujete kako ćete se tog viška kasnije lako riješiti, ali imajte na umu da je na ionako opterećenu kožu a i cijelo tijelo taj višak samo dodatno opterećenje!
 
Kako god bilo, na kraju, sve i ako dobijete te zloglasne strije, i 3 šlaufa viška - nije smak svijeta. One su poput ožiljaka na vojniku koji se nakon teške bitke vratio kući. One su tu da vas podsjete što je sve vaše tijelo prošlo tijekom 9 mjeseci podstanarstva novog života. Možda ne izgledaju lijepo  i možda će  privlačiti poglede, ali  one su dio vas i onog jedinstvenog odnosa između majke i djeteta. Onaj tko vas iskreno voli, voljet će vas bez obzira na to imate li ožiljak od operacije ili ožiljak od stvaranja novog života zvan strija!!
 
Index Mame vam poklanjaju set Nikel linije protiv strija. Zainteresirani? Sve detaljnije informacije pronađite ovdje.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.