Stvaranje zdravih prehrambenih navika: Neka si djeca sama nagrabe koliko hrane žele

Foto: Shutterstock

MALA će djeca bolje naučiti shvaćati kada su sita ako im omogućite da si sami nagrabe hranu, umjesto da im date pun tanjur svega što moraju pojesti, pokazala je nova studija u SAD-u koji bilježi velike probleme s dječjom pretilošću. U toj je zemlji čak četvrtina predškolaca prekomjerne težine ili pretilo.

Znanstvenici su promatrali prehrambene navike djece starosti od dvije do pet godina u 118 dječjih vrtića te zaključili da djeca najbolje jedu kada sjede s odgojiteljima za stolom i sami si poslužuju hranu.

"Takvi obiteljski obroci daju djeci priliku da nauče kolika im porcija treba i što vole. Kada je na tanjuru previše hrane, djeca ne nauče pročitati govor tijela koje im šalje signale o gladi i sitosti. Ne nauče kolika im porcija treba", objasnio je autor istraživanja Brent McBride za Web MD.

Odgojitelji bi trebali jesti s djecom

U preporukama stručnjaka američke Akademije za prehranu i dijetetiku stoji da bi odgojitelji trebali jesti s djecom kako bi im poslužili kao primjer zdravoga hranjenja. Također, ističu da djecu ne treba tjerati na "još samo jedan zalogaj" ili dovršavanje porcije prije nego što im se dopusti igra ili konzumiranje sljedećeg slijeda jela.

Odgojitelji bi trebali pomoći djeci da prepoznaju osjećaj gladi i sitosti. Umjesto pitanja "Jesi li gotov?", trebalo bi pitati "Jesi li sit?", a ako misle da dijete nije dovoljno jelo, treba mu reći da "ako je gladno, može dobiti još".

Ako dijete ne želi jesti, odgojitelji ih ne bi trebali tjerati na jelo zbog zabrinutosti da će ogladnjeti prije sljedećeg obroka. "Ako dijete ne pojede jedan obrok, to će kompenzirati u roku od 24 sata. Tjeranje djece da jedu kada nisu gladna vjerojatno je najgore što možete napraviti za njihove prehrambene navike. To ih uči da uopće ne trebaju obraćati pažnju na signale koje im tijelo daje", rekao je koautor Dipti Dev.

Studija je objavljena u nedavnom izdanju Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.