Simptomi ovulacije

 Foto: Shutterstock

CIKLUS svake žene je drugačiji, ali ovulacija - oslobađanje jajne stanice koja je sazrijevala u jajniku i koja se odvoji i počinje svoj put jajovodom u maternicu - obično se odvija između jedanaestog i četrnaestog dana.
 
Kad se jajašce otpusti iz jajnika, sposobno je za život otprilike 24 sata. Kako bi došlo do trudnoće, u tom periodu jajašce mora doći u doticaj sa spermom. Ako se to ne dogodi, jajašce će se iscijediti, poput menstruacije.
 
Spermatozoidi u ženskom tijelu mogu preživjeti između tri do pet dana. Zato je nabolje vrijeme za seks, ukoliko želite zatrudnjeti, nekoliko dana prije ovulacije kako bi sperma u tijelu bila spremna "dočekati" jajašce čim se ono otpusti.
 
Evo kako prepoznati ovulaciju:
 
Obratite pozornost na iscjedak
 
Netom prije ovulacije možete primijetiti promjene u vašem iscjetku - to je jedan od najočitijih znakova ovulacije. Postat će obilniji, bistar, prozirniji i rastezljiviji. Na zadnji dan takvog iscjetka žena je najplodnija i tada dolazi do ovulacije.
 
Kako biste proučile iscjedak, čistim prstom iz vagine izvadite mali uzorak iscjetka. S vremenom počet ćete primjećivati razliku i znat ćete kako to izgleda kad ovulirate. Ubrzo nakon ovulacije količina iscjetka se opet smanjuje, te on postaje gušći i ljepljiv. 
 
Povećanje tjelesne (bazalne) temperature
 
Za vrijeme ovulacije tjelesna temperatura poveća se za 0,3 – 1°C. Dakle, plodni dani su 2–3 dana prije povećanja temperature i moguće i na dan povišene temperature.
 
Pri utvrđivanju ovulacije mjerenjem bazalne temperature bitno je da je svakodnevno mjerite u isto vrijeme i bilježite. Mjerenje vam neće nužno pomoći da predvidite ovulaciju svaki mjesec, ali kroz nekoliko mjeseci shvatit ćete kako se temperatura raste i snižava, te vrijeme ovulacije (2-3 dana prije povećanja).
 
Bazalna temperatura mjeri se odmah ujutro, prije ustajanja, poslije barem 6 sati sna, i to pod jezikom ili u anusu.
 
Test za utvrđivanje ovulacije
 
Nešto prije ovulacije dolazi do lučenja LH (hormona luteinizacije) koji uzrokuje ovulaciju. Testeri određuju nivo tog hormona i mogu vam pokazati da li će se ovulacija dogoditi unutar sljedeća 24 sata.
 
Sigurniji su i precizniji od mjerenja tjelesne temperature. Jednostavno se popiškite na trakicu svako jutro sve dok ne dobijete pozitivan rezultat (detaljnije upute pročitajte na pakiranju proizvoda). Imajte odnos svakodnevno od trenutka kad test ispadne pozitivan do četrnaestog ili petnaestog dana ciklusa. 
  
Ovisno o trajanju vašeg ciklusa (od početka jedne do početka druge menstruacije, u prosjeku 28 dana), trebat ćete odrediti kada početi s testiranjem. Ovulacije se obično događa oko četrnaestog dana prije početka sljedeće menstruacije. Na primjer, ako vaš ciklus traje 35 dana, ovulacija će vjerojatno početi 21. dan. Počnite raditi testove nekoliko dana prije kako je ne biste propustile.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.