Roditelji pretile djece ne priznaju da im načinom života ugrožavaju zdravlje

Foto: Shutterstock

RODITELJI pretile djece često ne smatraju svoju djecu nezdravom ni ne prepoznaju štetne posljedice prevelike težine i neaktivnosti, pokazalo je novo istraživanje.

Djeca obitelji koje su sudjelovale u istraživanju pohađala su kliniku za pretilost u Dječjoj bolnici u Hasbro u Providenceu. "Trećina roditelja zdravlje svoje djece je ocijenila kao odlično ili vrlo dobro", rekla je dr. Kyung Rhee koja je provela istraživanje za Web MD.

Istražila je više od 200 obitelji kako bi ocijenila spremnost obitelji da pomognu djeci izgubiti kilograme. Otkrila je da 28 posto roditelja pretile djece njihovu preveliku težinu ne smatra zabrinjavajućom. Međutim, znanstvenici imaju dokaze da dječja pretilost ima niz kratkoročnih i dugoročnih posljedica za zdravlje, uključujući rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa dva.

Roditelji su, kako bi im pomogli, bili skloniji promijeniti prehrambene navike svoje djece nego im povećati razinu aktivnosti. 61 posto je rekao da nastoji popraviti kvalitetu prehrane svoje djece, ali samo 41 posto pokušava im pomoći potičući ih na više aktivnosti.

Ako su roditelji pretili, manje su šanse da će pokušati promijeniti prehrambene navike svojoj djeci. Istraživanje je nedavno objavljeno u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Prosječna dob djece koja su sudjelovala u istraživanju bila je 14 godina, a sudjelovala su djeca i mladi ljudi od pet do 20 godina. 94 posto bilo ih je pretilo, a šest prekomjerne težine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.