Nekoliko rješenja: Vaše dijete ima zločestog prijatelja?

Foto: Shutterstock

ŠTO kada vrtićki prijatelji loše utječu na vašega mališana?

Vaše je dijete od novoga prijatelja naučilo plaziti jezik, bacati igračke, zafrkavati ostalu djecu i slično. Važno je uvijek imati na umu da djeca te dobe nisu sposobna biti zla (iako su ponekad zločesta), nego jednostavno još nisu dosegla stupanj socijalnoga razvoja koji bi trebala. Promatrajte ih kao "odrasle u nastajanju". Što učiniti?

1. Pozovite novoga prijatelja na igru, ali budite prisutni cijelo vrijeme te reagirajte na svako nepoželjno ponašanje.

2. Odredite pravila ponašanja u vašem domu. Ako su prijatelju vašega djeteta kod njegove kuće dopuštene nepodopštine koje kod vas nisu, jasno i mirnim glasom to dajte do znanja i odredite pravila koja se ne smiju kršiti. Ako je s djetetom kod vas u gostima i njegov roditelj, također je u redu odrediti svoja pravila, ali se pripremite i na moguće nesuglasice.

3. Izdržite malo oponašanja. Oponašanje, bilo dobro ili loše, uobičajen je način na koji djeca uče. Međutim, ponekad ipak podsjetite svojega mališana na vaša pravila. Iako vas neće uvijek poslušati, on će biti svjestan da se vaša pravila ne mijenjaju.

4. Pitajte odgajatelja ili odgajateljicu u vrtiću za pomoć. Ako su zajedno u vrtićkoj skupini, odgajateljica će vjerojatno prepoznati su vaše dijete i njegov prijatelj "dupla nevolja". Možete zamoliti da ih se tijekom dana na određeno vrijeme razdvoji, primjerice u radu po grupama.

5. Prorjeđivanje druženja. Posljednja i najteža mjera za slučajeve kada ništa drugo ne pomaže jest prorjeđivanje druženja, za što smislite kreativnu ispriku. Vi ste prije svega roditelj i kada imate dijete vrtićke dobi, još uvijek imate veliku kontrolu nad njegovim društvenim životom, piše portal What to Expect

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.