Neke nove priče: Koje su knjige danas djeci omiljene?

Ilustracije: Shutterstock, mrežne stranice nakladnika
Top-lista: Mreža dječjih odjela Knjižnica grada Zagreba

ZNAMO da su prednosti čitanja kod djece mnogobrojne, od razvoja navike čitanja slikovnica u najranijoj dobi do rasta znatiželje, uživanja u napetim i dirljivim pričama te snalaženja i traženja informacija u tom vrelu koje nikada ne presušuje.  


Uz dopuštenje Knjižnica grada Zagreba donosimo vam top-listu i kratke opise njihovih najčitanijih knjiga za djecu namijenjenih uzrastu od sedam do 12 godina (te brojke zbog različitih dječjih afiniteta valja shvatiti vrlo fleksibilno) u razdoblju od svibnja do kolovoza ove godine (bez lektire). Na mrežnoj stranici te mreže knjižnica možete naći i brojne druge preporuke, najnovije naslove i ostale sadržaje za djecu, mladež i roditelje.

Ako vaš mališan ne zna što bi čitao, evo knjiga koje mu možete preporučiti. Pohrlite u knjižnicu, pronađite neke od ovih naslova ili pustite djecu da sama izaberu što im se sviđa. Zanimljivo je da se među prvih pet najčitanijih dječjih knjiga nalaze čak četiri omiljene suvremene hrvatske dječje autorice Sanje Pilić.

1. Gregov dnevnik : Rodrick rastura / Jeff Kinney ; [preveo s engleskoga Ivan Zorić]. Zagreb : Algoritam, 2012.



Gregov dnevnik: Rodrick rastura nastavak je velikog hita u kojem se Greg još uvijek pokušava provlačiti kroz tjeskoban školski život, svidjeti se curama, držati se podalje od školskog natjecanja za talente i, što je najvažnije, sačuvati svoju tajnu od očiju javnosti.


2. Maša i životinje / Sanja Pilić ; ilustrirala Katarina Halužan. Zagreb : Mozaik knjiga, 2012.



U trećem nastavku knjiga o vedroj, radoznaloj i zaigranoj djevojčici saznajemo koliko Maša voli životinje, prirodu, te šetnje po zoološkom vrtu ili Medvednici. Najveća joj je želja, uz psa Flokija, imati još jednog kućnog ljubimca – malog zeca. Nakon što joj se želja ostvarila potrebno je odvojiti vrijeme za igru, ali i brigu o novom članu obitelji. Lako čitljiva slova pogodna su za početnike u čitanju.

3. Maša i nova učenica / Sanja Pilić ; ilustrirala Katarina Halužan. Zagreb : Mozaik knjiga, 2011.



U Mašin razred stigla je nova učenica Tajana. Priviknuti se na promjene teško je djevojčici koja se preselila iz Koprivnice u Zagreb, ali i njenim zagrebačkim razrednim kolegama. Tajana se ne snalazi najbolje u novom okruženju i među učenicima 2.b razreda koji sada pohađa, pa je počinju zadirkivati i izbjegavati. Maša će, međutim, svojim otvorenim i afirmativnim stavom promijeniti njihova mišljenja, ali i Tajanino o novom gradu i njegovim stanovnicima. Drugi je ovo roman o radoznaloj i vrlo društvenoj osmogodišnjakinji.


4. Maša i gosti / Sanja Pilić ; ilustrirala Katarina Halužan. Zagreb : Mozaik knjiga, 2011.



Osmogodišnja Maša voli svoje prijatelje (desetak najboljih, dvadesetak dobrih i pedesetak poludobrih), čitanje knjiga, ali naprosto obožava ići u goste. Stoga će krenuti u potragu za nekim koga bi ugostila. Pridružit će joj se pas Floki koji će se izgubiti negdje na ulicama Gornjeg grada. Tražeći ga, započinje avantura koja će sretno završiti palačinkama s orasima. Priča je zbog uvećanog fonta slova prilagođena početnicima u čitanju. Nagrada Kiklop dodijeljena je naslovu za najbolju slikovnicu 2011. godine.

5. Zar baš moram u školu? / Sanja Pilić ; [ilustracije Niko Barun]. Zagreb : Mozaik knjiga, 2008.



Vesele, duhovite priče iz školskog života, obiteljskog života, ljubavnog života... iz svih života koliko ih netko ima. Iz njih frcaju strašno teška pitanja, kao recimo pitanja o sreći, ljubavi, o granici između biti velik i biti malen... Nimalo za njima ne zaostaju ni oni pametni zaključci koji ti odjednom sinu poput žarulje u mraku. Njih slijede i poneke nove ideje, iznenadne pomoći sa strane, strah od škole, nove odluke, želje za brzim odrastanjem, kućni ljubimci, prijateljstva... i još mnogo toga.

Među prvih deset naslova nalaze se još i:


6. Mali Jan ima plan / Sanja Polak ; [ilustracije Stjepan Lukić]. Zagreb : Mozaik knjiga, 2008.

7. Grozni Grga i ukleta kuća / Francesca Simon ; ilustrirao Tony Ross ; [prevela s engleskoga Hana Greta Matković]. Zagreb : Algoritam, 2011.

8. Grozni Grga i mumijina kletva / Francesca Simon ; ilustrirao Tony Ross ; [prevela s engleskoga Hana Greta Matković]. Zagreb : Algoritam, 2012.

9. Grozni Grga se bogati na brzaka / Francesca Simon ; ilustrirao Tony Ross ; [prevela s engleskoga Hana Greta Matković]. Zagreb : Algoritam, 2011.

10. Grozni Grga i osveta / Francesca Simon ; ilustrirao Tony Ross ; [prevela s engleskoga Hana Greta Matković]. Zagreb : Algoritam, 2012. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.