Ne pretjerujte sa sirupom: Blago povišena temperatura pomaže u borbi protiv bolesti

Foto: Shutterstock

STIGLA je jesen i počinje doba prehlada i ostalih bolesti od kojih često obolijevaju djeca.

Svi roditelji žele da im bolesna djeca ozdrave što prije pa pod svaku cijenu žele "požuriti" bolest. Bolesno dijete pati, malaksalo je, ponekad u bolovima, često nervozno i uplakano te izvor posebne brige i besanih noći. Podsjećamo roditelje da svaka bolest ima svoje vrijeme trajanja i da joj lijekovi, koji uglavnom funkcioniraju tako da ublažavaju simptome, ali ne liječe ishodište bolesti, mogu odmoći.

Znanstvenici su ranije upozorili roditelje da djeci koja imaju blago povišenu temperaturu lijekovi kao što su paracetamol i ibuprofen, koji im se obično u obliku sirupa daju, mogu produžiti bolest. Lijekovi im čak mogu ugroziti zdravlje.

Lijekovima se skida temperatura koja premašuje 38,5 Celzijevih stupnjeva

Roditelji se nerijetko uplaše povišene temperature te je pod svaku cijenu nastoje skinuti. Kako ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo, to je opravdano ako se radi o visokoj temperaturi iznad 38,5 Celzijevih stupnjeva koja zaista ugrožava dječje zdravlje. Međutim, ako se radi o blago povišenoj temperaturi, dijete treba pojačano kontrolirati, poleći, dati mu mnogo tekućine te ga liječiti prirodnim putem, bez lijekova.


Naime, zaboravilo se da je temperatura simptom bolesti koji nečemu služi, tj. to je obrambena reakcija kojom se organizam bori s bolešću. Tako da, ako snižavate bezopasnu blago povišenu temperaturu, zapravo tijelo lišavate vlastitoga oružja u borbi s bolešću. Kljukanjem lijekova, tj. u dječjoj dobi, ispijanjem sirupa, bolest možete produžiti.

Američka akademija pedijatara objavila je smjernice u kojima ističe da obiteljski liječnici često prečesto savjetuju roditeljima upotrebu lijekova koji se zajednički nazivaju antipireticima. Nacionalni institut za zdravlje i kliničku izvrsnost objavio je da bi se o davanju tih lijekova trebalo razmisliti tek kod djece koja već na prvi pogled ne izgledaju dobro. Preporučena doza ovisi o dobi djeteta, a roditelji je nerijetko krše i djeci daju joj više sirupa nego što piše.

Blago povišena temperatura pomaže u borbi protiv bolesti

"Liječnici bi trebali pomoći roditeljima tako da im objasne da visoka temperatura sama po sebi ne ugrožava zdravlje djeteta. Treba naglasiti da temperatura nije bolest, nego fiziološki mehanizam koji doprinosi borbi protiv infekcije", ističu američki pedijatri.


Hrvatski zavod za javno zdravstvo također ističe da, ako je vrućica uzrokovana zaraznom bolešću, povišenje tjelesne temperature koristi organizmu u svladavanju bolesti jer potiče obrambene reakcije organizma.

S druge strane, visoka vrućica (više od 39 stupnjeva) izaziva osjećaj slabosti, razdražljivosti, mamurnost ili glavobolju, može izazvati dehidraciju (tijelo kod povišene tjelesne temperature gubi više vode nego uobičajeno), febrilne konvulzije te druge ozbiljne komplikacije. Zbog toga, bolesniku s vrućicom povišenu temperaturu, osobito kada je viša od 39 stupnjeva, treba suzbijati hlađenjem i lijekovima koji snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu (antipireticima).

Postupak s djetetom/bolesnikom s vrućicom:

• skinite mu višak odjeće i odjenite mu široku, laganu i udobnu odjeću, a za pokrivanje koristite lagane pokrivače

• dajte mu da pije dovoljno tekućine, ali ne pretjerano, kako biste izbjegli dehidraciju (čaj, sok, juha, voda)

• rashladite ga močenjem, zalijevanjem, vlaženjem ili tuširanjem mlakom vodom
 

VAŽNO UPOZORENJE: za rashlađivanje bolesnika nemojte koristiti alkohol! Trljanje kože razrijeđenim alkoholom ili oblozi od alkohola mogu biti štetni!


• pri uzimanju preparata protiv povišene temperature (antipiretika) treba paziti da se upotrebljavaju prema uputstvu. Svaki put provjerite upute od proizvođača za bilo koji lijek koji konzumirate, pogotovo doziranje, način i trajanje primjene, te kontraindikacije.
 

VAŽNO UPOZORENJE: djeci se smiju davati samo preparati koji su izričito za njihovu dob! Acetilsalicilna kiselina ne smije se dati djeci mlađoj od 12 godina jer može uzrokovati opasnu, a katkad i smrtonosnu bolest s oštećenjem jetre i mozga.

• provjeravajte temperaturu bolesnika svakih 15 do 30 minuta i pažljivo pratite bolesnika

• neka se bolesnik odmara. Zapazite li da nema oporavka (danima ne možete sniziti tjelesnu temperaturu, prisutne teškoće s disanjem, gutanjem i slično), obavezno se odmah obratite liječniku.

Dijete/bolesnika s vrućicom treba odmah odvesti na liječnički pregled ako:

• je mlađe od tri mjeseca
• je temperatura viša od 40 Celzijevih stupnjeva
• je vrat ukočen
• je prisutna bol pri saginjanju glave prema naprijed
• ima osip
• ima napadaj konvulzija
• ima jaku glavobolju i povraćanje koje ne prestaje
• otežano diše

• otežano guta ili jako slini
• neutješno plače
• je osjetljivo na dodir
• je neobično pospano ili se ne može probuditi
• se doima "jako bolesnim"
• vrućica traje dulje od tri dana

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.