Namirnice koje bi dojilje trebale izbjegavati

Foto:Shutterstock

MAME koje doje trebaju jesti. Najbolja je uravnotežena prehrana s namirnicama koje volite, ali ponekad neke namirnice mogu loše djelovati na dijete. Donosimo vam popis nekih od namirnica na koje trebate pripaziti. 

 Kava

 Kada pijete kavu (gazirana pića ili čaj) nešto kofeina završi u mlijeku. Kako djeca ne mogu probaviti kofein brzo i efikasno kao odrasli, previše kofeina može kod djeteta izazvati iritaciju, nervozu i nesanicu. 
 
Čokolada
 
I čokolada sadrži kofein, ali ne u tolikoj mjeri kao kava. Ako primijetite da je dijete nervoznije, eliminirajte čokoladu iz prehrane. 

Citrusi
 
Citrusno voće sadrži elemente koji iritiraju još nerazvijeni probavni sustav kod djece. Može uzrokovati nervozu, bljuckanje, čak i pelenski osip. 
 
Brokula
 
Brokula spada u povrće koje uzrokuje nadutost. Ako sumnjate da je brokula krivac za djetetovu nesanicu i grčeve, prekinite s konzumacijom. Neke mame kažu kako brokula ne utječe na njihovu djecu, pa ako baš jako volite ovo povrće uvodite ga postepeno, kuhano na pari, začinjeno samo s malo soli. 
 
Alkohol
 
Čaša vina za večerom u rijetkim prilikama nije ono zbog čega trebate brinuti. Ali jedna čaša vina svakoga dana ipak može predstavljati rizik za dijete. Veće količine alkohola uzrokuju slabost, duboki san i abnormalnu težinu kod novorođenčadi, a ujedno i smanjuje proizvodnju mlijeka.
 
Začinjena hrana
 
Neke mame mogu jesti sve, a da njihova djeca ne osjete nikakve posljedice. Ali imajte na umu da ponekad i malena količina papra može uzrokovati iritaciju i nervozu. Nisu svi začini loši. Na primjer, đumbir je jedan od začina koji će umiriti trbuh vašeg djeteta. 
 
Češnjak
 
Jedenje češnjaka može uzrokovati da vaše mlijeko često poprimi taj okus. Neka djeca neće s oduševljenjem prihvatiti novu aromu njihove omiljene hrane. 
 
Kikiriki
 
Kikiriki je veliki alergen. Budite oprezni pri njegovoj konzumaciji, posebno ako u obitelji imate osobe koje pate od alergije na kikiriki. Dok dojite najbolje je izbjegavati sve orašasto voće.
 
Pšenica
 
Ako nakon sendviča ili tjestenine koju ste pojeli prije dojenja dijete pokazuje simptome kao što su plakanje, očita bol ili krvava stolica, lako je moguće da je vaše dijete alergično na pšenicu. Izbacite proizvode koji sadrže pšenicu iz prehrane na tri tjedna. Ako se simptomi povuku, znači da se radi o alergiji. U tom slučaju za vrijeme dok dojite ne jedite ništa što sadrži pšenicu i gluten.
 
Mlijeko
 
Mnoga djeca ne podnose dobro laktozu. Ako se kod djeteta pojave simptomi kao što su povraćanje, nesanica ili ekcemi po koži, prestanite s konzumacijom mliječnih proizvoda.
 
Menta
 
Volite umirujući efekt čaja od mente? Na žalost, menta sadrži elemente koji reduciraju proizvodnju mlijeka, posebno ako pijete po nekoliko šalica čaja od mente dnevno. 
 
Peršin
 
Peršin je još jedna biljka koja smanjuje proizvodnju mlijeka. Pripazite da ne konzumirate hranu koja sadrži veće količine peršina za vrijeme dok dojite. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.