Načini snižavanja povišene temperature

Foto: Shutterstock 

Lijekovima
 
Paracetamol (Lupocet, Panadon...)
 
Doktor će prvo pokušati sniziti bebinu temperaturu lijekom na bazi paracetamola, jer on izaziva najmanje neželjenih nuspojava i djeluje direktno na “termostat” u mozgu. Bolje je bebi davati sirup, a ne čepiće, jer se lakše dozira i primjenjuje. Dozira se 10 mg lijeka po kilogramu bebine tjelesne težine, svakih šest do osam sati. 
 
Ibuprofen (Ibuprofen, Brufen...)
 
Ovi lijekovi snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu, ali djeluju i protiv bolova. Daju se u dozi od 5 mg po kilogramu bebine težine, najviše tri puta dnevno. Ako bebi nakon davanja paracetamola temperatura padne, pa se opet poveća nakon nekoliko sati, bebi se daje neki od ibuprofena.
 
Hlađenjem
 
Hladni oblozi
 
Prokuhanom i ohlađenom vodom natopite pamučnu pelenu i djelomično ocijeđenu stavite je bebi na grudi i trbuh. Čim se pelena ugrije, zamijenite je novom. Stavljanje obloga na čelo i zglobove ruku ili nogu, nije dovoljno efikasno. 
 
Tuširanje ili kupanje
 
Ovo je za bebu ugodniji način hlađenja. Tuširajte je 5-10 minuta mlakom vodom (nikako hladnom!) i to u dobro zagrijanoj kupaonici. Nakon tuširanja je dobro obrišite ugrijanim ručnikom, a zatim obucite.

 Life Content

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.