Dječje hobije i aktivnosti birajte S djecom, a ne ZA njih

Foto: Shutterstock

DANAŠNJI se roditelji često nađu zbunjeni pred nizom aktivnosti i hobija koji se djeci nude. Neki, u želji da im dijete bude napredno te ni u kojem području ne kaska za vršnjacima, žele da im djeca pohađaju što je moguće više različitih aktivnosti i zapravo zanemaruju želje djeteta.

Na izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima djeca uče dragocjene lekcije iz organizacije vremena, socijalizacije, poštivanja autoriteta, fizičke kondicije... Međutim, takve aktivnosti mogu biti i veliki uzrok stresa ako im se ne priđe na pravi način. Imajte na umu da, kao roditelji, ne smijete birati aktivnosti ZA svoju djecu, nego ih trebate birati S njima. Roditelji su uvjereni da uvijek znaju što je najbolje za njihovo dijete pa ga žele upisati na onu aktivnost za koju misle da će najviše doprinijeti razvoju djeteta ili (u gorem slučaju) na onu koja je trenutno u modi. Međutim, brzo će požaliti ako se djetetu ta aktivnost ne sviđa. Posebno je osjetljiv teren kada roditelji tjeraju dijete na aktivnost u kojoj sami nisu uspjeli pa zbog toga imaju komplekse.

Djetinjstvo je vrijeme istraživanja vlastitih afiniteta


Djetinjstvo je najbolje vrijeme za istraživanje vlastitih afiniteta. Stoga, ako vaše dijete privlači neka aktivnost koja vama ni u ludilu ne bi pala na pamet, dopustite mu da se okuša u tome što želi. Ako vi nikada niste stali na skije, možda će vaš mališan ipak više uživati na snijegu nego na satovima violončela koje vi nikada niste prežalili. Uvijek možete djetetu nešto sugerirati te pritom uzeti u obzir njegove talente, ali nikada ga ne prijavljujte na nešto prije nego što ste se o tome dogovorili.

Ako je vaš mališan odabrao aktivnost za koju smatrate da mu nikako ne odgovara i koja je potpuno suprotna njegovom karakteru, zapravo vam poručuje da želi proširiti horizonte i obogatiti život nečim novim pa mu i to dopustite.

Što kada dijete želi odustati od neke aktivnosti? Objasnite mu da mora završiti ovu "sezonu", tj. školsku godinu kako ne bi stekao naviku odustajanja od svake aktivnosti koju započne. Ako se pohađanje aktivnosti počne pretvarati u traumatsko iskustvo, dopustite mu da ipak odustane. Svatko ima pravo na pogrešku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.