Dan za krafne!

Foto: Shutterstock

DANAS je dan kada su krafne najfinije i maskirani mališani sasvim uobičajeni prolaznici gdje god da se nađete.  Upravo zato vam donosimo recept za najfinije krafne i maštovite ideje za ukrašavanje kako bi baš vaše pokladne slastice bile najuočljivije! Ako želite oblik takozvanih poznatih "donuta" manjim kalupom u sredini napravite rupu prije pečenja.

Sastojci:

- 4 žumanjka

- 4 žlice šećera

- 4 žlice ulja

- 1 svježi kvasac ili 2 žlice suhog kvasca

- ½ litre mlijeka

- 800 g glatkog brašna

Priprema:

Kvasac rastopite uz malo šećera u toplom mlijeku i ostavite 10-ak minuta.

Žumanjke, šećer, ulje i mlijeko promiješajte s dignutim kvascem i lagano mikserom (nastavkom za tijesto) umiješajte brašno.

Tijesto bi trebalo biti mekano na dodir, kada utisnete prst da ostane rupa koja se ne vraća na mjesto.

Ako vam se tijesto čini pretvrdo dodajte još malo toplog mlijeka.

Miksajte dok tijesto ne postane vrlo ljepljivo i počnu se stvarati mjehurići.

Tijesto ostavite da se diže pola sata te ga potom još jednom izmijesite.

Ostavite 15-ak minuta i razvaljajte na podlozi koju ste posipali brašnom.

Razvaljajte na debljinu 0,5 do 1 cm i izrežite željenim kalupom te stavljajte na toplu krpu.

Prekrijte i ostavite izrezane krafne još 15-ak minuta.

Potom stavljajte peći u vruće ulje stranom koja je bila prema gore kada su krafne odmarale.

Okrenite kada počnu dobivati boju, bit će vam dovoljno svega minuta do dvije.

Gotove krafne nadjenite marmeladom ili otopljenom čokoladom ili gornju polovicu umočite u čokoladu.

Ako želite pokladno šarenilo prenijeti i na vaš stol, posipajte krafne šarenim šećernim mrvicama ili u mljeveni šećer dodajte malo prehrambene boje u prahu i time ih posipajte.

Ako to nije dovoljno, napravite šećernu glazuru. U jedan bjelanjak dodajte prehrambenu boju, malo limunovog soka i miješajte uz dodavanje mljevenog šećera dok se ne zgusne. Ukrasite krafne i ostavite pola sata da se glazura osuši.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.