6 činjenica o piluli za dan poslije koje uopće nisu točne

Foto: 123rf

VEĆINA žena zna za pilule za dan poslije, ali su je zapravo samo rijetke popile te tako doznale istinu o njihovom djelovanju.

Zato se tako često znaju čuti i činjenice koje uopće nisu točne.

Ovo su neke od najčešćih:

1. To je samo za one koje su imale nezaštićeni seks

Daleko od toga, jer štošta može poći po zlu. Prezervativ je puknuo, zaboravili ste popiti kontracepcijsku pilulu ili niste sigurni da nije došlo do "problema". Svatko je može dobiti, ako želi biti siguran da će time spriječiti trudnoću.

2. To je pilula za pobačaj

Odgovor je ne i ne. Pilula za dan kasnije ne uzrokuje pobačaj već sprječava začeće odgađanjem otpuštanja jajašaca. To znači da sperma koja čeka u jajovodima neće imati što oploditi.

3. Može dovesti do neplodnosti

Nema dokaza koji bi ukazivali na to da korištenje pilula za dan poslije vodi neplodnosti te takva hitna intervencija nema nikakav utjecaj na buduću plodnost. Zapravo, vaša se plodnost može vratiti vrlo brzo, tako da vas kontracepcija u hitnim slučajevima neće zaštititi od trudnoće ako ste ponovno učinili istu stvar u danima nakon što ste je uzeli.

4. Morate je uzeti u roku od 24 sata

Važno je zapamtiti da što ćete je prije upotrijebiti, bit će brža i učinkovitija.

Neke pilule mogu pomoći unutar tri dana od dana "pogreške", a neke čak i do pet dana.

5. Možete je dobiti samo u hitnim slučajevima

Zapravo, pilula je danas dostupnija nego prije, može se nabaciti bez liječničkog recepta, iako bi bilo dobro ipak se posavjetovati sa stručnom osobom.

6. Možete je uzeti samo jednom

Nema ograničenja koliko puta možete uzeti hitnu kontracepcijsku pilulu tijekom cijelog života. Međutim, to bi se trebalo smatrati samo kao pomoćnom metodom kontracepcije. Trebali biste razgovarati s ljekarnikom ili liječnikom opće prakse kako biste raspravili kako biste pronašli pravilnu metodu kontracepcije koja vam odgovara.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kontracepcija, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: kontracepcija.
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.