13 stvari koje bi trebali napraviti prije rođenja djeteta

Foto:Shutterstock

TRUDNOĆU iskoristite kao vrijeme koje ćete u potpunosti posvetiti sebi, jer uskoro će samo jedno biti na listi vaših prioriteta. Rođenjem djeteta ono postaje centar vašeg svijeta i briga oko njega oduzet će se vaše vrijeme. Zbog toga zadnje mjesece trudnoće iskoristite kako bi uživali. Pokušajte to vrijeme iskoristiti i za dovršetak započetih poslova kako bi se kasnije mogli nesmetano posvetiti majčinstvu. Mi smo smislili neke ideje kako iskoristiti to vrijeme, a vi slobodno proširite popis. 

 
1. Uljepšavanje
 
Uskoro ćete jedva imati dovoljno vremena za tuširanje, da ne govorimo o depilaciji ili manikuri. Zato iskoristite ovo razdoblje i priuštite sebi frizuru (neku koja nije zahtjevna za održavanje) ili odite na depilaciju. Pred kraj mnoge žene jedva da vide svoja stopala, a samostalno obavljanje pedikure postaje nemoguća misija. Počastite se pedikurom u salonu i uživajte. Ove sitnice pomoći će vam da se opustite i predivne dočekate majčinstvo.

2. Uživanje uz dobru knjigu
 
Teško da ćete prvo vrijeme nakon rođenja djeteta imati vremena za čitanje, zato ovo razdoblje mira i tišine iskoristite za uživanje i opuštanje uz dobru knjigu. 
 
3. "Bebin mjesec"
 
Otputujte s partnerom. Baš kao i medeni mjesec, neka to bude vrijeme samo za vas i partnera, da se povežete i uživate u zajedničkim trenutcima Maksimalno iskoristite vrijeme koje provedete zajedno, to će vam dati lijepe uspomene kojih ćete se sjetiti u trenutcima kada vodite raspravu o tome tko je od vas dvoje zapravo iscrpljen od nespavanja. 

4. Druženje s prijateljicama
Ako vam je već trbuh toliko narastao da vam je svega dosta i samo želite što prije ugledati svoje dijete, pozovite prijateljice na druženje da vam skrenu misli i zabave vas. Jasno nam je da ne možete piti i otići van tulumariti, ali zabavna večer uz malo tračeva i Dirty Dancing po pedeseti put popravit će svačije raspoloženje. 
 
5. Zaboravite na alarm
 
Prije nego što doručak u krevetu postane stvar prošlosti, priuštite si dobar san i izležavanje. Spavajte koliko želite, a jutra provedite u krevetu u društvu svog prijatelja kroasana. 

6. Sredite financije
 
Jasno nam je da to nije zabavna aktivnost, ali u trenutcima kada budete preumorni za razmišljanje biti će vam drago da barem o tome ne morate brinuti. Naplavite si i plan za trošenje, za vrijeme dok ste na porodiljnom, kako bi se osigurali da nećete pretjerati s kupnjom. 
 
7. Pospremanje
 
Pospremite kuću i pripremite sve za dolazak djeteta, ali pazite da ne pretjerate s naprezanjem. Čišćenje s jakim kemijskim sredstvima radije preskočite.
 
8. Sex
 
Ton nemojte zaboraviti! Vjerujte nam, proći će neko vrijeme nakon poroda prije nego ćete opet imati volju za sexom, zato sada uživajte i maksimalno iskoristite vrijeme koje imate.
 
9. Kuhanje
 
Kada kuhate, radite veće količine i višak hrane smrznite. Te porcije će vam dobro doći u vrijeme kada nećete imati snage niti da otvorite konzervu. Jednostavno stavite u mikrovalnu i večera je tu, a i zdravije je. 
 
Opskrbite se čajem, kavom i keksima za sve one prijatelje i rodbinu koji će željeti doći vidjeti dijete. 
 
10. Uredite dječju sobu
 
Ako to ne napravite sada,više nećete imati vremena kada dijete dođe. A i sigurno ćete uživati birajući sve one preslatke stvarčice koje ćete uklopiti u dječju sobu. 

11. Kad smo već kod uređenja....
 
Osim namještaja, bojanja zidova i ostalih sitnica, pobrinite se da imate dovoljno prostora za odlaganje svih stvari. Opskrbite se i osnovnim higijenskim potrepštinama za bebu. Vjerujte, u tim prvim tjednima dobit ćete hrpu preslatkih pidžamica, ali nitko se neće sjetiti da vam donese blazinice, jastučiće za dojenje ili pelene.
 
12. Izlasci
 
Iskoristite vrijeme za druženje s prijateljima i posjete kafićima i restoranima. Osim što možete proučiti koji su od njih zgodni za dolazak s djetetom, uživajte i u činjenici da je ovo zadnje da možete izići samo s jaknom i ključevima. Ubrzo će vam trebati višesatne pripreme za odlazak do najbližeg dućana.
 
13. Zapamtite
 
Vodite dnevnik u koji ćete zabilježiti sve što vam se događalo tijekom trudnoće, o čemu ste razmišljali i što vas je plašilo. Nakon što se dijete rodi, nastavite voditi djetetov dnevnik, u koji ćete zabilježiti  težinu, dužinu, ali i sve promjene koje su se događale. Iako vam se sada čini da nikada nećete zaboraviti takve stvari, nedostatak sna poguban je za vašu memoriju.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.