Zašto maleni Archie nije princ?

Foto: EPA

U ŠOKANTNOM intervjuu koji je dala Opri Winfrey Meghan Markle je ustvrdila da njezin sin Archie nije dobio titulu i nije postao princ zbog svoje boje kože. Meghan smatra da je strašno da prvi član kraljevske obitelji miješane rase nije dobio privilegiju da bude princ, a to je ona htjela zbog zaštite koju bi dobio titulom.

Meghan je rekla da nije na njima bilo da odluče o Archiejevom statusu, a iz razgovora s Oprom bilo je jasno da smatra da je Archie za titule uskraćen zbog svog podrijetla.

No to i nije baš tako, pišu britanski mediji.

Archie po zakonu nije mogao postati princ zbog jasnog pravila koje je 1917. uveo kralj George V. Pravilo kaže: Prinčevi i princeze su unuci monarha po muškoj liniji i najstariji sin najstarijeg sina princa od Walesa.

To znači da je Archie jednostavno previše daleko u liniji nasljeđivanja da bi bio princ. Kraljica je, doduše, ovo pravilo zaobišla te je sve troje Williamove djece dobilo titule prinčeva i princeza, umjesto da ju je po pravilu dobio samo princ George.

Valja napomenuti da se ovo pravilo zaobilazilo i nauštrb djece pa princ i princeza nisu ni djeca princa Edwarda, kraljičinog sina.

Meghan je u intervjuu kazala da bi Archie titulom dobio i policijsku zaštitu, ali ni to nije pravilo. Policijsku zaštitu i pravo na financiranje iz državnog budžeta nemaju ni kraljičine unuke Eugenie i Beatrice, koje rade privatne poslove.

Može li Archie postati princ?

Archie bi, po zakonu, trebao dobiti titulu HRH i postati princ na dan kada njegov djed princ Charles postane britanski kralj. Titula treba uslijediti kad Archie postane unuk kralja po muškoj liniji, baš kako nalaže pravilo. Njegovi roditelji mogu odbiti titulu za sina, baš kao što je to napravio i princ Edward kada su se rodila njegova djeca.

Kao prvorođeni sin vojvode, Archie je mogao postati grof od Dumbartona - što je jedna od Harryjevih dodatnih titula, ili lord Archie Mountbatten-Windsor. 

Kada se maleni rodio, kraljevska je obitelj izvijestila da su njegovi roditelji odbili titulu za sina. Meghan Markle tvrdi da ih se ništa nije pitalo.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.