Zašto je Edita Majić napustila karijeru glumice i otišla u samostan?

Screenshot: YouTube

EDITA Majić, bivša hrvatska glumica, prije 14 godina napustila je kazališne daske i otišla u najstroži samostan na svijetu. Edita je postala bosonoga karmelićanka te se zavjetovala na šutnju, siromaštvo i molitvu.

O razlozima njezina odlaska se nagađalo, a Mani Gotovac je svojevremeno tvrdila da je Edita otišla u samostan zbog heroina i neuzvraćene ljubavi. Mani su demantirali prijatelji Edite Majić, a uskoro se oglasila i sama Edita.

Godine 2009. HRT je prikazao dokumentarni film "Edita Marija od Križa" u kojemu je Nada Šurjak razgovarala s Editom koja je bila četiri godine u samostanu i polagala vječne zavjete. Navodno je to bio prvi put da je kamera ušla u najstroži samostan na svijetu i da je neka od karmelićanki dala intervju.

Na pitanje o motivima njezina odlaska u samostan, Edita je rekla:

"Bilo je to nakon pet godina molitve, da se upozna božja volja. Nisam željela nabrzinu odlučivati, nego vršiti ono što Bog od mene želi. Kada upoznate Boga i shvatiš da je on osoba, netko tko ti je tako blizu i poznaje te bolje nego ti sam sebe i da je taj neprestano s tobom i da te ljubi, razgovor između duše i Boga postaje moguć. Nisam imala vjeru i darovana mi je, željela sam uzvratiti Bogu za svu ljubav koju mi je dao". 

Četrnaest godina nakon ulaska u samostan, Edita se priključila redu pustinjaka, ljudi u Katoličkoj crkvi koji žive odvojeni od svijeta. Osim života u udaljenim kolibama i crkvama, postoji i pustinjaštvo u gradovima gdje pustinjaci žive samotničkim životom u svojim stanovima, a na zajedničku molitvu se okupljaju u gradskim crkvama.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.