Vukov Colić protiv akcije Maje Sever: Pinčić je draga, topla, pametna i dobar izbor

Screenshot: Nova TV

NAKON što smo jučer pisali o pismu kojim je Maja Sever čelnike HRT-a upozorila na diskriminaciju zbog otkazanih angažmana Ljiljani Vinković u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, oglasila se Karmela Vukov Colić i stala u obranu Doris Pinčić Rogoznice.

"Ljiljana Vinković u startu nije trebala biti odabrana za vođenje emisije Dobro jutro, Hrvatska. I to nema nikakve veze s dobi. Emisija je, ukratko, prekompleksna i ona se u njoj nije baš snašla (znate o čemu govorim, zar ne?). Doris Pinčić je draga, topla, pametna i djeluje kao dobar izbor. Uostalom, pa netko nas treba i zamijeniti! I mi smo na nečija mjesta došle... Druga je stvar ako bi Doris, kao vanjsku suradnicu, po jednoj emisiji plaćali više nego što za cijeli mjesec plate, primjerice, stalno zaposlenu šminkericu HTV ili tonca na Hrvatskom radiju ili neku drugu voditeljicu...To bi onda bilo pitanje za postaviti... I bila bi diskriminacija. I to nema baš nikakve veze s Ljiljanom Vinković. Ali ima s vašim i mojim novcem", napisala je Karmela na svom Facebook profilu.

Ispod objave ubrzo se razvila rasprava.

"Cijenim trud Maje Sever da, kao sindikalni povjerenik, stane iza svakog zaposlenika. Baš svakoga. I skidam joj kapu zbog toga. Na Prisavlju sigurno svega ima, i diskriminacija svakojakih, ali ovo s Ljiljanom stvarno nije diskriminacija po dobi. Ruku na srce, ona tako krije svoje godine, da mi samo možemo nagađati... Nema to veze s godinama...", dodala je Vukov Colić u komentarima.

"Moj rad nije usmjeren protiv niti jedne pojedinke, pogotovo ne zbog godina ili izgleda. Pitanje je opće naravi. Kada podvučem crtu nakon dvije i pol godine nedostaje mi emisija koju sam radila, ali život i profesionalna karijera otišla mi je u drugom smjeru kojem sam jako zahvalna i ulazi u kategoriju 'noga u dupe ponekad je zaista korak naprijed'. Povjerenje u sindikaliste bit će sve važnije u predstojećim danima jer, na vašu žalost, sindikalisti su jedini zakonom propisani partneri za pregovore o plaćama, a nadam se da ćemo ojačati i boriti se i kroz zakonodavstvo za zaštitu socijalnih i radnih prava freelancera, slobodnih novinara i honoraraca. Zajedno naravno, kako to rade pristojne europske zemlje. Okretati priču da netko ne voli Doris ili Zlatu je vrlo površno. Na javnoj televiziji bi trebalo biti mjesta za sve. Pa čak i za mene", objasnila je Maja Sever.

"Za tebe svakako. I za mene. I za još mnoge. Ali ne za sve. Ja bih se ipak vodila kvalitetom odrađenog posla i rezultatima", odgovorila joj je Karmela.

"Kao sindikalistica zadnjih se tjedana uglavnom bavim time da država osigura fond za ljude koji su honorarci i koji su preko noći ostali bez prihoda, kao i pritiskom na upravu i dalje da se poštuje ugovor HRT-a s vladom i da se nastavi proizvodnja programa koji smo dužni proizvoditi, što uključuje povratak honoraraca. Osobno nemam ništa protiv nikog, a kao sindikalistica borim se za sve zaposlenike. A vjerujte mi i za honorarne suradnike", dodala je Sever.

"Ja govorim o ovom jedinstvenom slučaju. Ovo stvarno nema veze s godinama i spolom. Samo s kvalitetom odrađenog posla. Nismo svi za sve. Pozivati se na dob i spol ovdje mi se čini licemjerno", dodala je Vukov Colić.

Ubrzo se nadovezao i Davor Meštrović koji još uvijek vodi Dobro jutro, Hrvatska.

"U svakom slučaju, Dobro jutro NIKADA nije diskriminiralo voditeljice i voditelje po godinama. Željka Fattorini do mirovine. Sanja Doležal u jednom dijelu projekta. Karmela cijeli svoj vijek na HTV-u na televiziji. Suzana Pardačer. Za emisiju od tri i pol sata nisu važne godine već koncentracija, usredotočenost, odmjerenost. Tvrditi da je ovdje riječ o diskriminaciji po godinama je netočno", napisao je on.

"Samo želim razjasniti da se moramo boriti za pravdu za sve. Neke stvari su ipak činjenice. Nažalost i ti si to osjetila. I mnogi drugi. Ne mislim na sebe", objasnila je Sever.

Maja Sever poslala pismo vrhu HRT-a zbog slučaja Ljiljane Vinković. Uključila se i pravobraniteljica

Podsjećamo, Ljiljana Vinković završila je na bolovanju nakon što su joj naglo otkazani angažmani u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. U isto vrijeme na mjesto voditeljice došla je Doris Pinčić Rogoznica, a Maja Sever je, kao sindikalna povjerenica, stala u obranu kolegice Vinković te zatražila očitovanje od vrha HRT-a. Isto je učinila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

"Ako je točna odluka urednika da se s ekrana uklone ženske osobe iznad 30 godina, onda je na djelu izravno kršenje Zakona o suzbijanju diskriminacije na osnovi spola i dobi, članak broj 1, i Sindikat novinara RH spreman je podržati kolegicu Vinković ako odluči ući u pravnu bitku. Zahtijevamo i dokidanje dobne diskriminacije koja se mnogo više i češće očituje upravo što se žena tiče. Podsjetila bih vas da je jednakost jedno od osnovnih načela EU-a, a propisi Unije u vezi s nejednakosti među najopširnijima su na svijetu", napisala je Sever čelništvu HRT-a, između ostalog.

"Gospođa Ljiljana Vinković nam se obratila prije nekoliko dana s pritužbom na postupanje HRT-a jer je bez obrazloženja od svog poslodavca dobila premještaj iz emisije Dobro jutro, Hrvatska u drugu emisiju. S obzirom na navode da se slično događa uglavnom kolegicama u dobi 40+, dok to nije slučaj s muškim kolegama, postoji sumnja na diskriminaciju temeljem spola i dobi. Stoga je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova pokrenula ispitni postupak kojim traži očitovanje od nadležnih na HRT-u i po okončanom postupku donijet će zaključak o kojem će Vas moći obavijestiti", potvrdila je i pravobraniteljica Višnja Ljubičić za Index.

Naime, činjenica jest da se kod muškaraca na HRT-u takav uzorak "pomlađivanja" voditelja ne može vidjeti. Uz mlađu novopridošlicu Doris Pinčić Rogoznicu te još jednu mladu uzdanicu HRT-a Maju Ciglenečki, u Dobro jutro, Hrvatska i dalje su muški voditelji koji se smatraju "starom gardom HRT-a" - Davor Meštrović, Mirko Fodor i Ognjen Golubić.

Slična situacija je bila i s vođenjem ovogodišnje Dore. Uz "mlade snage" Zlatu Mück Sušec i Doris Pinčić Rogoznicu, glazbeno natjecanje vodili su "veterani" Mirko Fodor i Duško Ćurlić.

Karmela Vukov Colić s HRT-a otišla na Laudato TV

Karmela Vukov Colić HRT je napustila krajem 2018. godine, nakon dugogodišnje suradnje. Voditeljica je odmah pronašla nove projekte pa se ubrzo mogla čuti na Studentskom radiju UNIOS, ali i gledati na katoličkoj televiziji Laudato.

>>>Karmela Vukov-Colić zatekla Fodora reakcijom u oproštajnoj emisiji<<<

Na Laudatu Karmela ima svoju kulinarsku emisiju Kuhinja svete Hildegarde. Dok je još radila na HRT-u, Karmela je pokrenula blog o putovanju i kuhanju pod nazivom Ciao Karmela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.